Защо се съсипват връзките?

Понякога е трудно да осъзнаем, че причината за провала на връзката може да е в нас

Борбата с лошите навици съвсем не е лесна и отнема време. Въпросът обаче е колко може да изтърпи връзката ви?

В тази переспектива, да приемете факта, че притежавате лоши навици и да започнете да променяте нещата, винаги е по-добрата опция от това, да загубите връзката си. Разбира се, тук не става въпрос за гризане на нокти или за дъската на тоалетната чиния. Става въпрос за онези лоши навици, които наситина могат да съсипят един брак, без дори да разберем, че причината всъщност е в нас.

1. Липсата на секс

Въпреки че сексът не е най-важното за една връзка, все пак той си остава най-добрия начин за поддържане на интимността между двама души. Затова, когато той се превърне в далечен спомен, близостта между партньорите получава сериозен удар.

Въпреки че е невъзможно да сте “във форма” винаги, специалистите препоръчват на женените двойки да се научат просто да го правят, въпреки всичко. Сексът при двама души с дългогодишна семейна история не е същият, както интимността в първите дни на връзката или през медения месец.

2. Занемаряването

Животът просто си тече – остаряване, бременности, болести, натрупване на килограми... Приемете, че няма вечно да изглеждате по начина, по който сте изглеждала на първата среща със съпруга си. Но въпреки това и независимо дали ви харесва или не, на вашия съпруг, дори и след години, не му е безразлично как изглеждате.

Да положите малко повече усилия за вида си няма да ви струва кой знае какво. Понякога дори и най-малката промяна има огромно значение. Направете всичко по силите си да задържите физическата привлекателност жива. Това е важно не само за брака ви, но има и силно влияние върху вашата самооценка и самоувереност.

3. Мама и татко

Въпреки че много хора имат близки отношения с родителите си и това е много хубаво, важно е да се постави черта, която да отделя приоритетите ви. Когато се омъжите, вие създавате ново семейство и то идва на първо място.

Честите визити при мама и татако, обсъждането на партньора с тях, дори и интимни подробности, не прави добра услуга на брака ви.

4. Приятели, работа, хобита...

Да имате собствен живот и интереси е важно, но да забравяте приоритетите си е лошо за брака ви. Може би използвате приятелите и работата, за да “избягате” от съпруга си или просто наистина харесвате това, което вършите – работа или хобита. Но замисляла ли сте се, че така карате съпруга си да се чувства пренебрегнат, а това вероятно е причина за отчуждаването помежду ви? Нищо не е по-важно от човека, когото обичаме.

5. Забравяте дребните неща

Малките жестове от ежедневието са това, което поддържа романтиката и интимността живи между двама души. Целувка за довиждане, да попитате има ли нужда от нещо, да приготвите любимата му храна, да направите дребен подарък без повод – всичко това помага на брака да съхрани душата си през годините.

6. Безкрайни критики и натяквания

Да се намери вина у хората – особено най-близките – е лесно. Лесно е и да превърнете вечното мърморене и критикуване в навик. А този навик – въпреки че е обект на много шеги между мъжете, всъщност е унищожителен за любовта. Престанете да мърморите и се опитайте да се отнасяте с мъжа си като с равен. И не забравяйте, че той е същият онзи човек, за когото сте се омъжила, така че да мърморите 10 години по-късно, просто не е честно.

7. Вечната жертва

Трудно е да се поема отговорност за собственото поведение, затова пък да се посочи с пръст някой друг виновен е толкова по-лесно... Да си вечната жертва е механизъм на контрол върху другите и обикновено се използва, когато на някой му изнася.

Проблемът е, че ако вашият съпруг трябва винаги да бъде обвиняем, ако го карате постоянно да се чувства като че ли прави нещата нарочно, за да ви нарани, той ще загуби доверието си и уважението си към вас.

Ако успеете да се разделите с този манталитет на жертва, ще установите, че сте по-малко стресирана и гневна, а съпругът ви определено ще се почувства по-щастлив, което ще се отрази се отрази благотворно на връзката ви.

8. Правите от мухата – слон

Ако съпругът ви е забравил да направи нещо, това не означава, че не ви обича и уважава. Ако обаче непрекъснато се случват подобни неща, трябва да решите за себе си кое действително си заслужава да се ядосате и да го направите на въпрос. Много пъти обръщаме прекалено внимание на неща, които изобщо не си струват.

Когато нещо ви дразни, се запитайте защо всъщност е толкова важно за вас и дали в действителност е от толкова критично значение. Ако смятате, че е, повдигнете въпроса незабавно, за да избегнете натрупване на негативни емоции.

9. Не спорите честно

Споровете в едно семейство не са непременно лош навик. В действителност те са нормална част в съжителството на две различни личности. Нещата стават лоши, когато начинът ви на спорене е деструктивен и има за цел да нарани.

Когато има несъгласие по определен въпрос, което прераства в спор, постарайте се този спор да бъде честен и справедлив. Как? Като:

- Не се опитвате да бъдете права, а да решите проблема;

- Вземате предвид гледната точка на партньора си;

- Решавате проблемите един по един;

- Не използвате минали неща, за да нараните;

- Избягвате лични атаки и критицизъм;

- Избягвате да използвате тактики като вина, заплахи, обиди.

Източник: tia.bg