Кога организмът на майката приема бебето като вирус?

Кръвта вода не става, кръвта не се сменя, но понякога се налага

Защо ваксината - Анти-Д Имуноглобулин не се произвежда вече у нас? Защо болниците не я заплащат? Защо в Щатите поставят инжекцията преди, а в България след раждането? Понякога, дори се налага да бъде сменена кръвта на новороденото...

Първата бременност на жена с отрицателен резус - фактор и мъж с положителен може да протече нормално, но втората може да бъде проблемна.

Проблемът се появява при жена с отрицателен и баща с положителен резус-фактор. Това е протеин, намиращ се върху клетъчната мембрана на червените кръвни клетки в човешката кръв и е открит при резусовата маймуна. Тогава би могла да се получи и несъвместимост между тях.

Имунната система Рh отрицателен вижда кръвните клетки на бебе с Rh положителен като чужди.

При раждането и отделянето на плацентата кръвта на бебето се свързва с тази на майката и организмът произвежда антитела срещу Rh+, защото го приема като вирус, срещу който трябва да изработи антитела. Ситуацията е аналогична при нахлуването на бактерия в кръвта. Имунната система реагира чрез създаване на антитела, за да се бори и разруши тези чужди клетки. Имунната система на майката запазва антителата в случай, че чуждите клетки се появят отново, дори и при бъдеща бременност. В такива случаи се поставя инжекция на жената след раждането, за да може при втора бременност плодът да не се разпознава като вирус. За да се разбере дали има проблем по време на бременноста, се взимат проби от пъпната връв. Изследването, обаче крие рискове и освен това е доста скъпо.

България е една от първите страни, производител на ваксината и то на скромната стойност около 20 лв.

Да, но то спира и внасяме Анти-Д Имуноглобулин на цена над 400 лв. Намирането на ампулите е оскъдно в мрежата.

Лекарите от родилните заведения са категорични, че не могат да си позволят да закупят вносната заради високата цена, близка до тази на раждането. Те се аргументират, че Здравната каса трябва да впише продукта в клиничната пътека. След раждането, обаче, близките и родилката разполагат с не повече от 72 часа, за да си намерят ваксината и да я доставят в болничното заведение.

Здравна каса наказва лечебни заведения, които не заплащат Анти-Д Имуноглобулин. Оттук следва порочният кръг - губещ пациент, глобена болница.

Аргументът на Касата е, че такива случаи на несъвместимост заради резус-фактора се срещат при 1000 на 60000 души. Те допълват, че кръвта на донори с отрицателен резус- фактор е оскъдна за направата на ваксината и поради тази причина е спряло българското й производство.

1 донор няма как да даде кръв повече от 15 литра плазма годишно, за да я правят българските производители?

Rh факторите са генетично предопределени.

Бебето може да има кръвна група и Rh фактор или на единия родител, или те да бъдат комбинация от кръвната група и резус фактора на двамата родители. Rh факторите следват общ модел на генетичното наследство. Rh положителен ген е доминантен (по-силен) и дори, когато е в двойка с Rh отрицателен ген, положителният ген надделява. Когато майка с Rh отрицателен има бебе с Rh положителен, могат да се появят проблеми, ако червените кръвни телца на бебето се кръстосат с Rh отрицателната майка. Това обикновено става при раждането, когато се отделя плацентата. Обаче, това също така може да се случи по всяко време, когато двете кръвообращения се смесят при помятане или аборт, при падане...
Някои от най-общите усложнения при Rh заболяването за плода и новороденото са:
• анемия (в някои случаи анемията е тежка с увеличаване на черния дроб и далак);
• жълтеница – пожълтяване на кожата, очите и лигавицата. Възможно е да се появи и оточен синдром при новороденото (hydrops fetalis) – ако това се случи, органите на плода няма да са в състояние да се справят с анемията. Сърцето започва да отслабва и се натрупва голямо количество кръв в тъканите и органите на плода. Плод с оточен синдром има голям риск да бъде мъртвороден.