ЕНП признава само ГЕРБ за дясна партия

Меглена Кунева е опитала да сондира идеята нейната партия "Движение България на гражданите" да бъде приета за член на ЕНП

По думите на Яцек Сариуж-Волски, зам.-председател на ЕНП, това е направено „индиректно".

Той уточни, че на Кунева е била отказана такава среща, съобщава Дарик.

„Решението на ЕНП беше такава среща да не се състои. ЕНП говори в един глас. Основната ни партия в България е ГЕРБ. Не разговаряме с други партии, отказваме да се срещаме с тях. С партиите в една страна, които застават срещу партии от ЕНП, се сбогуваме", каза Волски и допълни, че приемането в ЕНП е дълъг процес.

„Аз мисля, че Кунева е либерал. Ние не водим преговори с партии, които са изчезнали или с такива, за които не знаем, с цялото ми уважение към тях. Необходимо е да се знае дали дадена партия изповядва дясната християнска идеология. Не приемаме всеки, който почука на вратата ни. И не харесваме кавгите между партиите в нашето семейство. Ако други атакуват ГЕРБ, това е неприемливо за ЕНП", категоричен е Яцек Сариуж-Волски.

Той потвърди още веднъж, че за ЕНП българската дясна партия е ГЕРБ и всички останали, които се обявяват като опоненти на ГЕРБ, не се припознават от ЕНП.