Трябва ли да се страхуваш от тормоз във Facebook?

Общество

05-12-2013, 20:52

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кои са най-посещаваните сайтове в света?

Как да опазим Skype-а си

Защо често влизаме в профила си във Facebook?

Важни съвети за работа със социалните мрежи

Над 100 млн. от потребителите на Facebook не са хора

Внимавайте какво поствате във Facebook

Хората масово лъжат във Facebook

2/3 от американците дебнат децата си във Facebook

Facebook удря психиката ни

Facebook - най-големият враг на разбитото сърце

Пазете личните си данни от Венета!

Холивудски звезди призовават за край на масовото шпиониране

Внимание дами! Мъжете често послъгват в социалната мрежа

Фейсбук ни бърка в личните данни

Хакват профили на покойници във Фейсбук

Facebook добавя бутон Unfollow

Facebook „призна” нова държава

Facebook си присвои правото да използва данните ни

Какво казва Facebook за връзката ви?

Как умира една връзка във Facebook (видео)

Пак промени в правилата на Фейсбук

Facebook пуска страница за ВИП клиенти

Осъдиха британец за заплаха във Facebook

Лайкваш във Facebook, показваш какъв човек си

Сигнал или съвет. Потърси полицията във Facebook

Едно от "най-модните" престъпления на 21-ви век е FB-тормозът. Той обикновено се извършва от комплексирани хора, които емоционално прехвърлят комплексите си върху други чрез тормоз с обиди и заплахи, кражба на самоличност (лични данни и снимки) и всякакви подобни злодеяния, целящи да влудят "жертвата". Същевременно, ако решат, кибер злобарите могат да бъдат и абсолютно анонимни. Именно липсата на прекия контакт им дава силно самочувствие да тормозят непрестанно и да пишат неща, които едва ли иначе биха имали смелостта да изрекат в очите на жертвата си. Подобни индивиди наблягат на психологическия ефект от заплахата или обидата, която звучи доста гадно, когато е в писмен вид: самите потърпевши се плашат много повече от написаната заплаха, отколкото от вербалната.
Същите тези хора ги е страх да те нагрубят лично – но без да знаеш кои са, те отприщват всичките си комплекси. Скрити зад чужди имена, те могат да излеят цялата гнусотия в тях върху теб. Също така разчитат на голямото притеснение и срама, че обидите ще цъфнат на стената на твоя профил и така всичките ти приятели, ще са преки свидетели на гаврата ... А както знаеш, не всички от френд-листа са ти точно „приятели“.

Затова:
Първо се опитай да се помислиш кой стои зад тези анонимни заплахи. Ако си сигурна кой е, защото рано или късно много от тормозителите се издават с нещо, притеснението ти автоматично може да стане наполовина.
Другото, което веднага трябва да направиш, е да затвориш профила си за непознати потребители, тоест – да промениш настройките си така, че личната ти информация да е недостъпна за хора извън приятелската ти листа. Ако се съмняваш в някои хора от твоя кръг, или ги изтрий, или ги сложи в ограничителната си листа, така че да имат минимален достъп до твоето инфо и снимки.
Добре е да знаеш също, че може да се оплачеш в полицията за виртуален тормоз. За целта копирай или направи принт скрийн (Print Scrn) на всички обидни и заплашителни постове или лични съобщения, за да може да ги предоставиш на полицията – особено ако са от хора, които са с истинските си имена. Да, има и такива!
Задължително сподели за проблема с родителите си или с по-голям брат, сестра, приятел. Не се страхавай, че ще те мъмрят или накажат. За тях, твоята безопасност е на първо място и ще направят всичко, за да решат проблема.
 

Към Facebook тормоза се включва и правенето на фалшиви лични профили. Възможно е такъв вид профил да те кани за приятелство, но много по-неприятно е, ако ти самата установиш, че имаш направен фалшив профил. Точно това се е случило с Кати. "Доброжелател" направил фалшив профил във FB с нейното име и нейни снимки. Започнал да контактува с голяма част от приятелите на реалния й профил. Известно време никой не обърнал внимание, че може би това е фейк, тъй като има и случаи когато хора поддържат по два или няколко профила по различни причини – например единият е само за служебни контакти, а другият – за лични или защото просто единият е изчерпал лимита на бройката приятели.
Един от приятелите на Кати я тагнал в снимка от фалшивия профил и така тя всъщност разбрала, че има клонинг, в който фигурират известна част от приятелите й. Казала на най-близките си познати да премахнат фалшивия контакт от приятелските си листи. Самата тя се опитала да разбере кой се подиграва с нея и помолила приятелка да стане приятел с фалшивия профил, за да разгледат заедно дали няма нещо, което евентуално да издава създателя. Но, уви, нищо не намерили. След като приятелите на Кати изтрили фалшивия контакт от листите си, профилът веднага изчезнал от FB. Според нея, явно целта е била да се наберат като приятели голяма част от познатите й и да се пишат нецензурни и обидни неща от нейно име – и само нейната реакция осуетила намеренията на кибер злодея.

Ако и на теб се случи подобно нещо, добре е веднага да уведомиш контактите си, че имаш направен фалшив профил. Във FB има опция да докладваш за открадната самоличност. Лошото е, че не винаги администраторите реагират само на едно оплакване. Затова ти препоръчваме да изпратиш линк към фалшивия профил на поне десетина твои контакта и да ги помолиш всичките да докладват за злоупотребата с твоето име. Колкото по-бързо успееш да спреш фалшивия профил, толкова по-малко поразии ще има. Хубаво е да направиш рестрикция да могат само твои приятели да гледат и тагват твои снимки. Не качвай снимките си в сайтове, достъпни без пароли, където всеки би могъл да ги свали и да прави каквото си поиска с тях.
Ако създаването на твои фалшиви профили продължи, направи принт скрийн и подай жалба в полицията. Те могат да разберат кой е твоят тормозител и да предприемат мерки срещу него.

И не е нужно да те хваща параноя след всичко прочетено дотук. Запомни, че публикуването на снимки и лични данни в интернет принципно крие голям риск. Но в 99% от случаите зависи най-вече от теб дали ще бъдеш “клониран/а”.

И ако случайно не постигнеш очаквания резултат и не можеш да се справиш с сам/а с проблема, пиши ни. Винаги ще се намери приятел от екипа на Bulgariautre.bg да помогне за разрешаването му.
Пазете се и бъдете истински!