Кабинетът на Орешарски отказа да бъдат отпуснати целево 17 млн. лева за Кърджали

ГЕРБ: Съобразете се с интересите на хората в смесените райони и покажете, че уважавате потребностите на жителите им

Управляващото мнозинство отхвърли предложението на народния представител от ПП ГЕРБ Цвета Караянчева в бюджета за 2014 г. да бъдат предвидени 17 млн. лева за реализация на жизнено важни проекти за населението в област Кърджали.

От парламентарната трибуна Караянчева припомни, че въпреки икономическата криза при управлението на ГЕРБ, в област Кърджали са изпълнени множество проекти с национално и европейско финансиране, каквито са ГКПП Маказа, вторият етап от пътя към гръцката граница, рестарта на Околовръстното на Кърджали и т.н.

По време на парламентарните дебати за бюджета Караянчева настоя правителството да отпусне средства за изграждане на канализационна мрежа в село Жълтуша и водоснабдяване на село Падина, община  Ардино, на обща стойност 1,5 млн лева. Като належащо тя определи строителството на пътя Джебел – Църквица- Мишевско - Синчец  /2,5 млн лева/ и отсечката Крумовград – с. Аврен / 2 млн лв/. В пограничната община Кирково са необходими пари за довършителни работи на три обекта - ГКПП Маказа / 2,3 млн.лв/,  пътя до село Дрангово / 350 000 лв/ и водопровода на село Бенковски /300 000 лв./ За водоснабдителни проекти в община Черноочене следва да бъдат заложени 3 млн лева, в община Момчилград са необходими 1,2 млн лв. за лесопарк Момчил юнак, а за община Кърджали следва да бъдат осигурени бюджетни средства за реконструкция на закрития плувен басейн /1,6 млн лв/, 2 млн.лв. за ремонт на спортната зала, 1 млн.лв. за социализация на туристически обекти и 1,5 млн.лв за път и канализация на вилната зона при Главатарци /1,4 млн лв/.

По думите на депутата от ГЕРБ кабинетът Орешарски е имал шанса да покаже примественост и надграждане в политиката на държавата към смесените региони и да докаже, че те не са харизани на една политическа сила, не са в изолация и не са маргинализирани от съображения за икономии. Вярно е, че бюджетът не е хармоника, за да се разтяга при нужда, но не е едно отказът от финансиране да се прилага като наказателна мярка, само защото предложението идва от опозицията, заключи Цвета Караянчева.