Управляващите отхвърлиха предложения за изграждане на детски онкоцентър и увеличаване средствата на Университета в Габрово

Депутатите от управляващото мнозинство на БСП и ДПС в парламента отхвърлиха предложенията на народните представители от ГЕРБ – Габрово Томислав Дончев – за изграждане на център за възстановяване на деца с онкохематологични заболявания, и на Цветомир Михов – за увеличаване на средствата за Техническия университет в Габрово.

Томислав Дончев поиска в бюджета да бъдат заделени 4,5 милиона лева като капиталови разходи за Община Костинброд, с които да бъде изграден Център за възстановяване на деца с онкохематологични заболявания. Той обясни по време на дебатите от второто четене на Бюджет 2014, че сдружението на онкоболните деца е закупило земята, където да бъде изграден центърът, издадено е и разрешително за строеж. Капацитетът на центъра е 40 души - деца и родители. Не съществува възможност в следващите 2-3 години подобен проект да се реализира с европейски средства, категоричен е Дончев.

По думите му сдружението на децата с онкохематологични заболявания ще може да разчита на някакво еврофинансиране чак през 2016 година по Програмата за развитие на селските райони. Децата нямат време, подчерта Томислав Дончев. Той се аргументира, че между 150-200 деца от 0 до 18 години годишно се разболяват от рак. Тези деца се борят упорито за живота си и много често те са по-силни от нас, изтъква Томислав Дончев.

По предложение на народния представител от ГЕРБ Цветомир Михов парламентът трябваше да приеме увеличаване на средствата за Техническия университет в Габрово с 1 млн. лв. С гласовете на депутатите от управляващото мнозинство обаче предложението беше отхвърлено при гласуването на държавния бюджет. Така габровският университет, макар един от малкото технически университети, които обучават кадри за производството в страната, няма да получи допълнително средства за следващата година.