Каша за 240 млн. лв. в енергетиката

НЕК - на загуба от 640 млн. лв.

През 2012 г., когато Иво Лефтеров е шеф на НЕК, дружеството фактурира въпросната сума като дължима от ЕСО. През пролетта на тази година обаче Лефтеров оглави ЕСО и отказал да признае фактурата, информира в. "Труд".  Парите са начислени за неизползвано запазване на електроенергия.

Случаят лъсна вчера в комисията по енергетика към парламента.
“Поискали сме становище от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) какво да правим с вече издадената фактура, но все още чакаме”, обясни пред депутатите Венцислав Марков от финансовия отдел на НЕК.
Лефтеров е освободен от шефския пост в НЕК през юли 2013 г. и е назначен в ЕСО. Два месеца по-късно той е отстранен и оттам. После се оказа замесен в скандала с плащането на 8,6 млн. лв. към “УорлиПарсънс”, консултантът за АЕЦ “Белене”, след като проектът официално бе спрян.
В началото на октомври прокуратурата повдигна обвинения за длъжностно присвояване срещу ексшефовете на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и на управителя на “УорлиПарсънс България” Събин Събинов и на Богомил Манчев, собственик на подизпълнителя “Риск Инженеринг”. Анастасов е обвинен за плащането на фактурите към “УорлиПарсънс”, Лефтеров - че проявил безстопанственост, а Събинов и Манчев - че им давали съвети да плащат за надзора на площадката въпреки решенията на кабинета и Народното събрание от края на март 2012 г. за прекратяване на проекта.
Притесняват ме тези 240 млн. лева и настоявам министерството на икономиката да вземе мерки, за да реши казуса, коментира вчера председателят на енергийната комисия и депутат от ДПС Рамадан Аталай.
По думите на финансиста на компанията Венцислав Марков финансовото състояние на НЕК не е добро, тъй като дружеството дължи пари на всички производители и в момента е на загуба от 96 млн. лева.
Компанията е на загуба от 63 млн. лева от зелената енергия, която изкупува. От гарантирането на студен резерв загубата е 40 млн. лв., от ПАВЕЦ “Чаира” - 50 млн. лв.
Бившият вече икономически министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев пък пресметна, че ако ситуацията в енергетиката остане такава, до юни догодина НЕК ще натрупа загуба от над 640 млн. лева. Компанията не отрече информацията.