В народното събрание: Втори ден на дебати за Бюджет 2014

Най-доброто от печата

05-12-2013, 06:22

Снимка:

Преса

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Депутатите все още не са стигнали до точката за държавните финанси

15.30ч. Пламен Орешарски: Комисията по досиетата не е вечна

Премиерът Пламен Орешарски не вижда смисъл от съществуването на комисията по досиетата си, след като тя си свърши работата. Министър-председателят  каза, че е останал с впечатление, че комисията е отворила почти всички досиета и попита какво още трябва да отваря. "Ако не, да побърза и да си свърши работата. След като си свърши работата, не виждам за какво трябва да съществува. Аз не я възприемам тази комисия като вечна, а като комисия с определена задача", каза той. Пламен Орешарски каза, че "тази комисия има задача, която не е безгранична във времето и когато си свърши своята работа не виждам основание за съществуването й". Когато му бе посочено, че комисията например проверява депутатите преди изборите, премиерът попита:" След известен период от време 20 години например – кого всъщност ще проверява тази комисия?"

На въпрос за четирите милиона, които ще бъдат спестени от намалената партийна субсидия на партиите (които да получават 11, не 12 лв. на глас) Пламен Орешарски каза, че не би възразил да се реализират спестявания и по други разходни направления, не само по партийните субсидии. "Приходната част е доста напрегната, така че има нужда от засилване на буферите", каза той. Според него такава възможност има във всички разходни направления. ''В хода на изпълнението, ако е необходимо, ще се активират различните буфери, един от тях е разпределение на 95 на сто от субсидиите, а не на сто процента. Има и други буфери в централния бюджет. Четирите милиона лева са твърде скромни, за да ги мислим отсега. Това е добър буфер", заяви Орешарски. Според него 20-процентно намаление например на партийните субсидии е ''влизане в популизъм, който може да излезе много скъп за българските данъкоплатци, ако хвърлим политическата система отново да бъде финансирана само и единствено от бизнеса". "Минахме през такъв период. Мисля, че не бяха много добри резултатите през 90-те години", заяви Орешарски. 

 

12.00 ч. Анкетна комисия ще разследва сделката за летище ''Божурище''

Парламентарните заседания днес и утре ще продължат до 16 часа, решиха депутатите. Според тях в противен случай обсъждането на бюджета за догодина ще се забави твърде много. До 12 часа днес народните представители все още не бяха започнали да разнищват текстовете, а стигнаха само до втора точка от дневния ред - бежанците. Временна анкетна парламентарна комисия ще проверява и установява всички обстоятелства около сделката за продажбата на летище ''Божурище'' през 2005, както и процедурата по обявяването на летището за паметник на културата през 2008 г. и 2010 г. Единодушно - със 164 "за" , Народното събрание подкрепи предложението на ГЕРБ. Под него стои и подписът на напусналия вчера ПГ на ГЕРБ Георги Марков. ''БСП ще подкрепи комисията, но очакваме опозицията да се държи в замяна конструктивно при второто четене на държавния бюджет за 2014 г., което започна вчера'', поиска Петър Мутафчиев от левицата. По думите му, е абсурдно да се заменя земя на летище срещу апартаменти. ''От вчера четем за решение на ВАС /петчленен състав/, с което се отменя заповедта на министъра на културата за обявяване на летището за паметник на културата'', добави бившият транспортен министър при Тройната коалиция. ''Затова, смята Мутафчиев, надали ще има време някой да чака месец или два комисията да си свърши работата , ще са необходими бързи действия на правителството. ''Оттук нататък е важно какви са правомощията на парламента, след като има вече съдебно решение, дали НС може да промени хода на сделката'', добави Антон Кутев. Опасенията му са, че комисията ще има по-скоро констативни функции какво се е случило в миналото, но на практика няма да може да въздейства на бъдещето на сделката.

Проверяващият орган се състои от 8 души, по двама от парламентарна група. Председател е Петър Мутафчиев, който спечели пред кандидатурата на Данаил Кирилов /ГЕРБ/, според предложението депутатите ще трябва да излъчат и заместник. В комисията влизат: от ГЕРБ - Красимир Велчев, Данаил Кирилов, КБ - Петър Мутафчиев, Георги Свиленски, ДПС - Митхат Метин и Хюсеин Хафъзов, "Атака" - Гален Монев и Павел Шопов. Депутатите имат два месеца, за да проучат и установят фактите около летище "Божурище" с опция за един месец удължаване на работата. Комисията трябва да установи дали е имало корупция при осъществяването на сделката, настоя Павел Шопов от "Атака". Той поиска да бъдат потърсени виновните лица, според него корупцията в случая е доказуема. Докладът ще трябва да бъде изпратен на главния прокурор, а правителството да го използва за завеждане на дело за разваляне на договора, очерта той.

Колегата му Станимир Стоилов отбеляза, че това е ''опит НС да покаже, че милее за тези паметници. Важно е тази комисия да даде отговор дали може с лека ръка да се отчуждава националното историческо богатство'', подчерта той, ''може би заради корпоративни интереси, се действа за унищожаване на тази светиня - най-старото действащо запазено летище в Европа''. ''През 2013 г. се навършват 100 години от създаването на летище ''Божурище'', даде още аргументи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той допълни, че през 1919 г., според Ньойския договор, България е лишена от възможността да има авиация и летището е трябвало да бъде заличено и парцелирано на ниви. Тогава три години българската общественост се бори с  Великите сили  да запази летището и създава авиационно училище, продължи с историческите факти Велчев. Според него летището може да стане ''перфектно за леката авиация''. Той заяви в отговор на негов колега от левицата, че няма лични интереси там и самолетът, който пилотира, е ''супер лек и не се нуждае от летището, за да се приземява''. ''Не всичко е въпрос на пари'', подкрепи го министърът на културата в кабинета "Борисов" Вежди Рашидов. Той отбеляза като положителен факт, че всички партии са се обединили около една идея.

09.00 ч. НС ще решава за партийните субсидии

Народното събрание започна работа, след като квесторите броиха народните представители в пленарна зала. До това се стигна след две процедури по регистрацията, при които се оказа, че няма кворум. Председателят на НС Михаил Миков заяви между първата и втората процедура, че очевидно в залата има достатъчно народни представители, които не желаят да се регистрират. След преброяване от страна на квесторите се оказа, че в залата присъстват 176 народни представители и така заседанието започна.

НС продължава и днес да разглежда държавния бюджет за 2014 година, след като след петчасови дебати вчера депутатите не успяха да гласуват нито един член от закона. В Бюджет 2014 е предвидено увеличение на минималната заплата от 310 на 340 лева от първи януари. Толкова ще станат и майчинските за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Ще бъдат вдигнати и минималните пенсии от първи юли догодина.

Очаква се в зала да се реши дали ще се намали партийната субсидия. Планирано е да това да стане с един лев за глас, така партиите ще взимат годишно по 11 лева, вместо по 12 лева, както е сега. Депутатите трябва да решат и за новата такса върху приходите на вятърните и слънчеви централи. Тя ще е 20% и се очаква да донесе на бюджета около 160 млн. лева догодина. Днешният ден предвижда и да се проведе блиц контрол с участието на премиера Пламен Орешарски.