Турция си взима бежанците

Най-доброто от печата

05-12-2013, 06:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В замяна Европа дава по-лесно визи на комшиите

Бежанци срещу визи. За това си стиснаха ръцете Брюксел и Анкара. Според споразумение, което ще бъде парафирано на 16 декември, Турция ще си взима обратно бежанците, влезли нелегално в Евросъюза от нейна територия. В замяна до три години ЕС трябва да облекчи визовия режим за комшиите. Споразумението дава шанс на България да се справи с наплива от сирийски бежанци, коментира външният министър Кристиан Вигенин.
Според него договорката по всяка вероятност няма да важи за вече влезлите у нас бегълци.
Тези имигранти няма да бъдат връщани, поясни той. Вигенин очаква тласък за туризма и  бизнеса у нас, след като се либерализира визовият режим за турците. Неговият колега Ахмет Давутоглу определи вчерашния ден като исторически. Турският народ е част от европейския, заяви дипломат номер 1 на южната ни съседка. 

Все още е рано да се каже кога турските граждани ще могат да започнат свободното си движение в ЕС, заяви пък еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.
Според турския вестник "Радикал" най-напред Анкара ще подпише споразумението, след което ще започнат преговори за премахване на визовия режим. ЕС ще следи дали Турция спазва ангажиментите си . Ако това е така, но Анкара не получи "в разумен срок" либерализация на визовия режим, тя ще може едностранно да замрази споразумението.