Лъснаха агентите в банката на "Орион"

Най-доброто от печата

05-12-2013, 05:59

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В ДПС са категорично против да се посяга на комисията до досиетата

Комисията по досиетата обяви нова порция агенти на Държавна сигурност - този път в управата на фалиралата Българска земеделска и промишлена банка", по-известна като банката на кръга "Орион". Вторият списък е на длъжници, популярни като кредитни милионери, на "Банка за земеделски кредит", обвързани с бившите тоталитарни служби.

 

В управителния съвет на "банката на Орион" е бил Николай Иванов Коджейков - щатен служител на Второ главно управление на ДС, изкарал и школата на КГБ за разузнавачи. Името съвпада с това на настоящия шеф на НСО ген. Тодор Николаев Коджейков - вероятно става дума за баща му. В УС на кредитната институция е имало още двама души с досиета - Радко Тодоров и Чавдар Спасов.

В списъка с кредитни милионери от Българската земеделска банка има 20 имена. Сред известните вече агенти на ДС в списъка е бизнесменът Атанас Тилев. Името му нашумя покрай недоказаните обвинения срещу бившия шеф на разузнаването Бриго Аспарухов, че е унищожил досието му от Шесто управление на ДС с псевдоним Румянцев. Тилев излиза с друго агентурно име - Зингер, като агент на военното разузнаване на комунистическата държава. Съдружникът му в "Дару Метал" - фирмата кредитополучател - Андрей Андреев също е работил за соцслужбите.

Интересно лице в списъка с длъжници на фалиралата банка е и това на Георги Старчев, смятан за шеф на прословутия ресторант "Монтерей" в София. Мястото е популярно като явка на величия от соцвремената. Сред обявените пак агенти, сега като банкови длъжници, са бизнесмените Красимир Стойчев и Красимир Станев.

В БСП пък пак заговориха за закриване на комисията по досиетата - идеята изговори шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов. Предложението е тя да се превърне в Институт за национална памет, където просто да стоят архивите. По думите му "сегашната комисия, вместо да има позитивен характер, внася разделителни линии". Това е и позицията на обединенията на бившите разузнавачи и генерали от ДС. Мерджанов все пак каза, че темата не е в дневния ред на Народното събрание.

Премиерът Пламен Орешарски също каза вчера, че комисията трябва да бъде закрита, но когато си свърши работата. Но не обясни кога би настъпил този момент.
В ДПС са категорично против да се посяга на комисията до досиетата. Мнението в БСП също не е единодушно.