Печатна грешка затвори за българи пазара на труда в Германия

Най-доброто от печата

04-12-2013, 05:47

Снимка:

Shutterstock

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гафът е допуснат само в английската версия на документа

Печатна грешка на сайта на Националната служба по заетостта в Германия “отложи” с 6 месеца отварянето на трудовия пазар на федералната република за българи и румънци, установи “Труд”.

В брошура за наемането на чужденци в Германия, публикувана в интернет страницата на ведомството, е записано, че ограниченията падат от 1 юни 2014 г., а не от 1 януари 2014 г., както е записано в Договора за присъединяване на България към ЕС, алармира читателят ни Илгин Рушудов.

“За това Германия може да понесе санкции. Това е абсурдно скрито в новите закони, приети през юли 2013 г. А Германия уж е стожер на европейските закони!!! Да ама НЕ”, заяви Рушудов.

 

Оказа се, че в материала е допусната печатна грешка, установиха дипломатите от немското посолство в София, които също се учудиха на информацията. От пресслужбата на мисията уточняват, че гафът е допуснат само в английската версия на документа и са уведомили чиновниците от службата по заетостта, за да го отстранят.

Антибългарските заглавия в британските медии ще продължат до европейските избори. Тази прогноза направи говорител на външното министерство на Великобритания пред журналисти в София. До май, когато са изборите, тонът дори можело да се влоши. След това се очаква успокояване. Така се случило през 2004 г., когато бе първата вълна на разширяване на ЕС.

Дипломатът обясни, че една от причините за настроенията срещу работниците от България и Румъния са големите промени, които са настъпили след наплива на източноевропейци в английските общности. В град Бостън, в Линкълншиър, за последните 15 години са се заселили толкова поляци и източноевропейци, че те вече са почти 25% от населението.Това пък е довело дотам, че разчитащата на антиемигрантски настроения партия UKIP е спечелила 9 от 11 места в местния общински съвет.