Петя Раева вярва в доброто и не спира да се бори за по-доброто бъдеще на децата в България

Народният представител от ДПС се ангажира с каузата да помогне на болните от невромускулни заболявания

Интервю за bulgaria.utre.bg с Петя Раева

Вие, като че ли, избягвате да афиширате добрите дела, които вършите и не търсите излишна публичност. Така ли е?

Вярвам, че, когато човек прави добро и организира благотворителни събития, трябва да ги оповести в обществото, дотолкова, доколкото да даде пример и на другите, затова как могат и те да помагат и да вършат добри дела.

Вие сте пример за това, че дори един малък жест от Ваша страна, означава много в живота на всяко от децата, на които сте вдъхвала кураж и надежда. След като разбрахте за Сашко, който продаваше органите си в интернет, как реагирахте?

(14-годишния Александър Добрев страда от мускулна дистрофия и стана известно след публикуване на фалшива обява за продажба на органите му в един от световно известните Интернет аукциони)

Сашко е много интелигентно и възпитано момче. Цялата ситуация около този случай ме натъжи, затова се опитах да помогна на детето. Неговата съдба е тежка – живот в инвалидна количка – резултат от една от най-коварните болести, покосяваща децата от най-ранна възраст и чието лечение е все още немислимо заради това, че е скъпо. Срещнах се с него и тъй като искам да го изненадам, го поканих да ми гостува този месец в Народното събрание. Сашко има волята да се бори с трудностите, въпреки крепката си възраст. Всяко дете заслужава шанса да развие своя потенциал и да живее с надежда за бъдещето. Всички деца мечтаят, но понякога имат нужда от това някой да им подаде ръка, за да имат възможността да живеят нормално и да реализират мечтите си.

Трудно ли Ви е? Каква е Вашата кауза? Какво е посланието Ви по случай днешния Международен ден на хората с увреждания?

Смея да твърдя, че съм силен човек и се старая винаги да организирам всичко със собствени усилия. За мен е важно да разбера как живеят хората, които се нуждаят от помощ, какви са препятствията, какви са стремежите им, какво трябва да се направи, за да им се помогне. На първо място аз помагам като човек, но и като народен представител в българския парламент. Много са въпросите, които се ангажирам да повдигна в Народното събрание. Моята цел е да се подобри животът на болните от мускулна дистрофия, за да получават навременна и адекватна грижа, както и медицинска помощ.

"Благословена да си! Ти спасяваш детето ми. В този живот никой друг не се е застъпвал за нас. Както правиш добро, така и Всевишният да те дари с успех и добро." Това са думите на една майка към Вас. Вие правите всичко възможно, за да съдействате на родителите на болни деца, но не винаги това е достатъчно и понякога се налага да изживеете тяхната загуба и болка. Кое Ви дава сили в тези трудни моменти?

Никога няма да забравя радостта в очите на развълнуваната и разплакана от благодарност майка на 2- годишния Венцислав Головодов от Пловдив преди операцията. Но и никога няма да забравя тази огромна болка, след като детенцето не успя да се пребори, за да живее. Момченцето беше родено с изкривяване на гръбначния стълб. Детето беше претърпяло вече една операция, предстоеше втора...
Въпреки всички трудни и болезнени моменти, аз продължавам да вярвам, че човек трябва да събере всичките си сили, за да продължи благотворителната си кауза, за да бъдат сведени до минимум тези трагични развръзки. Няма по-голяма радост от блясъка в очите на едно излекувано дете. Тези деца ме зареждат, заради това направено добро си струва човек да живее!