Дефицитът в бюджета нараства до 443 млн. лв. през октомври

Най-доброто от печата

03-12-2013, 06:41

Снимка:

Велко Ангелов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

До края на годината управляващите могат да изхарчат още 1.1. млрд. лв. над това, което са събрали

Дефицитът в консолидирания бюджет нараства с 83 млн. лв. през октомври и достига до 443 млн. лв. за десетте месеца на годината. За сравнение, през същия период на 2012 г. дупката беше малко над 74 млн. лв. и се дължеше основно на европейските средства, докато републиканският бюджет беше на излишък. Това показват данните за изпълнението на бюджета към октомври, публикувани от Министерството на финансите.
Увеличението на дефицита е заради изоставащ темп на прираст на данъчните приходи спрямо плана в сравнение с миналата година. За сметка на това разходите растат по-бързо. През 2012 г. обаче дупката в държавните финанси беше значително по-ниска от планираната - 350 млн. лв., или 0.45 % от прогнозния БВП при разчетен дефицит от почти 1.1 млрд. лв.
С актуализацията на бюджет 2013 планираният дефицит за тази година беше увеличен до почти 1.6 млн. лв., или 2% от БВП. А това означава, че през оставащите два месеца на годината управляващите могат да изхарчат още над 1.1. млрд. лв. над това, което са събрали.

Къде са по-малко

Изоставането идва основно от по-ниското изпълнение на ДДС в републиканския бюджет. Събраният косвен данък е 79.8% от плана при 82% за същия период на миналата година. В същото време ДДС е най-големият приходоизточник за бюджета с дял от над 33%.
Акцизите са друг голям източник на постъпления, но там изпълнението е дори под миналогодишното, въпреки че спрямо плана е почти 82%. Все пак там има някакво малко наваксване. Към края на януари например събраните акцизи бяха с 52 млн. лв. по-малко спрямо година по-рано основно заради по-ниските постъпления от горива. Сега приходите от акцизи са с 22.2 млн. лв. (0.7%) по-ниски спрямо десетте месеца на миналата година, като най-голямо е изоставането при цигарите (10.4 млн. лв. по-малко).
Приходите от корпоративен данък също продължават да изостават, като към октомври те са със 122 млн. лв. по-малко спрямо същия период на 2012 г. По-малко спрямо година по-рано са и постъпленията в графа "други данъци" - с 37 млн. лв., като основната част от тях са (91.1%)  формирани от данъка върху залози за хазартни игри и хазартни съоръжения. Спрямо плана обаче те са 92.3% от годишния разчет.

За какво се харчи повече
Ръстът на разходите към октомври спрямо година по-рано е почти 2 млрд. лв. От финансовото ведомство обясняват, че спрямо миналата година има ръст на разходите основно при социалните и здравноосигурителните плащания, лихвените разходи, капиталовите разходи, разходите за издръжка. Традиционно в края на годината държавата се разплаща с изпълнителите на различни инвестиционни проекти, така че през последните два месеца най-вероятно ще се увеличи ръстът на капиталовите разходи. Към октомври изпълнението им е около 50% от разчетите по закон.
Фискалният резерв в края на месеца е бил 4.9 млрд. лв.