КАТ глобява по снимка и за паркиране, електроненният фиш - вече без фатална запетайка

Най-доброто от печата

03-12-2013, 06:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Не е нужно електроннният фиш да е подписан от длъжностно лице

Нов, по-прост и ясен текст, предложен в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), избягва казуса с "фаталната запетайка", заради който съдът отменя електронните фишове на КАТ. Това стана ясно вчера, след като на сайта на парламента бе публикуван проекта за промени в ЗДвП, внесен от Министерския съвет.


Бъдещият текст изключва присъствието или отсъствието на контролен орган (пътни полицаи - б.р.) и на нарушител на мястото на заснетото нарушение. По действащата сега норма електронните фишове от мобилните камери падат при обжалване в съда, тъй като тези устройства са монтирани в коли на КАТ, в които има полицаи. Съдиите не приемат, че изразът "в отсъствието на контролен орган и на нарушител" е вметнат, защото след него няма запетая.

Освен избягването на тази двусмислицата в проекта са изяснени още два спорни казуса.

Първо - че не е нужно електроннният фиш да е подписан от длъжностно лице. И второ - че снимката може да не е само от засичане с радар на превишена скорост, а също и за неправилно изпреварване, паркиране, минаване на червен сигнал на светофара, движение в BUS лента или в аварийно платно на магистрала.

Законопроектът цели също да ограничи далаверата на румънците, които регистрират у нас коли и ги карат в родината си. Такива случаи имало засечени и с граждани от Италия и Франция. Занапред всеки, който има намерение да прехвърли собствеността си на лице без адресна регистрация в България, ще е длъжен да отписва возилото от регистъра и да връща номерата му в КАТ. Ако не го направи, ще бъде глобен с 300 лева.

Трети важен момент в проекта е пълното признаване на данните от стационарен дрегер. Уредът мери алкохолното съдържание в количество издишан въздух, а не в кръвта. Това позволява на шофьорите, които не искат да дадат кръв за проба, да могат да изберат по-безболезнения тест с дрегер.