Опазването на природата е необходимо и важно

Документалната поредица „Рибното богатство” по проект „Промоционална кампания, насочена към подобряване престижа на продуктите от риболов и аквакултура в община Тутракан” представя и работата на Община Тутракан в екологична насоченост. За постигнатото и работата по опазване на околната среда разказва екологът Веселин ТАШЕВ:  

- Колко е важно да се дава гласност по екологичните теми и това да става от ефира на телевизията?

- Проблемите на екологията не само в нашата страна, а и по цял свят са изключително мащабни, а и глобални, тъй като замърсената вода, замърсеният въздух не подбират граници, народности, политически и религиозни убеждения. Те увреждат здравето на всички ни и от тази гледна точка е необходимо всички да подхождаме съвсем сериозно и съзнателно към тях. Именно по тази причина трябва всички заедно да работим върху съзнанието на хората в съвременното общество. По този начин медиите, филмите, радиата и телевизиите са една неизменна част от работата на всички ни по опазване на околната среда. Чрез подобни филми и предавания, чрез подобни информационни кампании и проекти като този „Промоционална кампания, насочена към подобряване престижа на продуктите от риболов и аквакултура в община Тутракан”, бихме могли да въздействаме на съзнанието на хората в много положителна посока и в течение на времето да го променим по начин, който би гарантирал в малка или по-голяма степен опазването на природата и необходимостта от това да я завещаем във възможно по-неувредени параметри и качествени стойности за бъдещите поколения. Като еколог на Община Тутракан подкрепям изцяло филми и кампании като тази.

- Кои екологични проблеми бяха засегнати в документалната поредица „Рибното богатство”?

- Това са рибното богатство на р. Дунав, необходимостта да опазваме реката и всички територии около нея, НАТУРА 2000 и защитените зони в община Тутракан и цялото биоразнообразие от растителни и животински видове, които включват те, а също проектите, по които работи Община Тутракан, тъй като всеки един от тях, ако не пряко, то по косвен начин засяга темата за екологията и опазването на околната среда.

- Има ли проект за изграждане на Депо за мръсната вода или биоразградими отпадъци?

- Работим по два проекта в тази връзка. Единият е интегрираният воден проект, който включва изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води и доизграждане и реконструкция на градската канализационна мрежа. Проектът е входиран в МОСВ и във фондовете за финансиране. Както казах той включва изграждането на Пречиствателната станция на изток от града по поречието на Дунава, като всички отпадни води с довеждаща колекторна инфраструктура ще се съберат до Пречиствателната станция и след преминаването през нея ще бъдат зауствани в реката. Тъй като след влизането ни в Европейския съюз, всички общини по поречието на реката, сме тълкувани като изключително чувствителна зона и самият факт, че до момента отпадните води на тези населени места се заустват директно в Дунава иде да покаже, че по най-бързия начин трябва да предприемем всички необходими действия по изграждането на подобни Пречиствателни станции, за да се погрижим за възможно по-малкото замърсяване на тази европейска река и опазване на нейното богатство.

Другият проект, по който в пряка насока работим, това е проектът за закриване на общинско депо за неопасни отпадъци с изграждане на площадка за компостиране на растителна и животинска маса. Заявлението за проявен интерес за финансиране е входирано на 1 юли в ПУДООС и сега провеждаме процедура по промяна предназначението на някои от съседните имоти, които е необходимо да бъдат включени в рамките на депото при изготвяне на самия проект. Работим и по други проекти по превръщането на нерегламентирани сметища с красиви паркове по крайбрежната ивица, залесяване и озеленяване на града и всички населени места в общината.