Масови проверки за продажба, превоз и улов на риба преди Никулден

Във връзка с предстоящия празник - Никулден, инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са започнали засилени проверки за нерегламентиран улов, продажба и превоз на риба в цялата страна. Информират от пресцентъра на Агенцията. Проверките ще продължат до 6 декември включително, а след това водоемите и обектите ще бъдат проверявани на принципа на контрола, който регулярно извършва Изпълнителната агенция.
При установяване на несъответствия се предприемат действия, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите.
През последните дни на ноември инспектори от отдела "Рибарство и контрол" на ИАРА във Варна и Бургас са извършили проверки за бракониерски набези и нерегламентиран превоз на риба.
Инспекторите на ИАРА-Варна са извършили проверка на пазара в Дългопол. Там е заловен нарушител, извършващ нерегламентиран превоз на риба с лек автомобил. На А.А. е съставен акт за превоз на риба в неспециализирано транспортно средство.
От него е иззета 28.9 кг риба (бяла риба - 2.1 кг., пъстър толстолоб - 10.5 кг., уклей - 11.2 кг., и сребриста каракуда - 5.1 кг. ).
Рибата е дарена на социална кухня към Варненската и Великопреславска митрополия.
Инспекторите на ИАРА-Бургас, съвместно с Асоциацията на природозащитниците в града, са извършили поредна проверка на язовир "Мандра".
От водоема са извадени 1400 м. бракониерски мрежи. Уловената в тях 30 кг. риба - сребриста каракуда, е върната във водата.

.