Kомандват с дистанционно електромера да „краде” ток

Eлтехниците на ЕРП-тата разкриват 20 начина на кражби на ток

Подобни дистанционни са намирани в Югозападна България от ЧЕЗ, информира в. „24 часа”.
В района на София ресторантьор свалил електромера и го пуснал във вода. След това го монтирал отново и когато дошли от енергото, констатирали, че той е изгорял, след което доставили нов.
Компютърни хакери могат също да «заблуждават» уреда.

Специалисти в сектора твърдят, че има 100 похвата да се ползва ток, без да се плаща. С времето някои от тях се изменят, тъй като енергото поставя различни видове електромери и променя начина на захранване.
Сред по-често срещаните случаи в практиката на ЕВН са следните:
1. Повреда на броителния механизъм на електромерите.
2. Поставяне на шунт (байпас) в токовите вериги, като се заобикаля електромерът. Това е и най-разпространеният начин в цялата страна.
3. Монтиране на съпротивления по платката на статичните електромери или системи с контролери (микрокомпютри).
4. Въздействие на хардуерната част на цифрови електромери.
От ЧЕЗ потвърждават, че още от началото на електронните електромери веднага са намерени начини те да бъдат манипулирани.
Електронните електромери отчитат с импулси, докато старите, механични - със завъртането на кръга. При новите се прилагали схеми, които да направят така, че да се пропускат импулси и да се отчита по-малко ползвана еленергия.
В имот на стопански клиент в Пловдив собственикът при всяка проверка 15 минути не пускал проверяващите. Когато неочаквано дошли с полиция, служителите  видяли как той дърпа въженце, в края на което бил завързан кабел, който пък е свързан към вторичните вериги на токовите трансформатори. При издърпването му през специална тръба, скриваща кабела, се премахва шунтът (байпасът) и меренето се възстановява.
От "Енерго про" квалифицират два основни вида манипулации. Първият е директно присъединяване към мрежата, при което токът не се отчита от електромера. Вторият е нарушаване целостта и/или функционалността на измервателната система.
Вмешателството може да бъде и чрез добавяне на чужд елемент. Имало случаи и на умишлено счупени електромери.
Профилът на клиентите, които извършват манипулации на електромерите, зависи най-често от техническата им грамотност и доколко голям е финансовият им интерес.
Понякога клиенти с видимо добро финансово положение прибягват до безплатно теглене на ток, казват от ЕВН. В последните години дружеството има сигнали за манипулация в райони с по-голяма концентрация на хотели, ресторанти, барове и вилни зони. Такива са черноморските и планинските курорти в Югоизточна България. В дружеството са получавани сигнали за организирани групи, които предлагат манипулиране на електромери в Сливенския и Старозагорския район главно за битови клиенти и малкия бизнес. В такива случаи дружеството работи в тясно сътрудничество с разследващите органи, съобщават от компанията.