Делян Добрев: Не е ясна целта на проекта за седми блок на „Козлoдуй“

Такива проекти трябва да се коментират открито, а не задкулисно

По думите на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев начинът, по който е стартиран проектът за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлoдуй" е странен.

"Такива проекти трябва да се коментират открито, а не задкулисно", казва депутатът от ГЕРБ в предаването "Всяка неделя" по Нова ТВ.
Добрев е категоричен, че през 2016 година е невъзможно да стартира реализацията на този проект, защото ще има санкция от Европейския съюз. "Трябва да има площадка.  Договарят се преди да са започнали преговорите. Няма лошо в това, ако в края можеш да се откажеш, защото не ти е изгодно", аргументира се той.
Според Добрев това прибързано договаряне застрашава реализацията на проекта. "Не знаем как ще бъде финансиран, има ли държавни гаранции също не знаем, но в същото време ние даваме зелена светлина за строителството на този блок", допълва той.
Делян Добрев подчертава, че такъв тип блокове, като пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", работят 60 години, а след 2017 и 2020 година те трябва да спрат да работят, но има още 20 години възможност за "удължаване" на техния живот. "Те дават изключително ниска цена на тока, защото са си изплатили капитала. Защо трябва да купуваме нов реактор сега", пита бившият министър.
"Отново се заговори за рестарт на "Белене". От една страна защитаваме в арбитража интереса си, от друга твърдим обратното. Дано не сме крайни", заключи той.