Българите не вярват в правосъдието, но са винаги готови да се съдят

Най-доброто от печата

02-12-2013, 06:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

58% от европейците смятат, че законът не се прилага еднакво за всички, установи проучване на Евробарометър

Българите отново са на двата полюса в ЕС - вярват най-малко в правосъдието, но са най-готови да се съдят и за най-дребните неща. Това показва изследване на Евробарометър, направено в периода 30 септември - 2 октомври сред 26 581 души от всички страни от ЕС. 

Като цяло жителите на ЕС са доволни от правосъдието - 53% от европейците категорично застават зад магистратите. Данните за отделните държави обаче показват, че мненията са крайно поляризирани - гражданите или имат пълно доверие в правораздавателните институции, или нямат никакво. В Дания и Финландия например 85% от анкетираните се доверяват на правосъдието, а в Словения - едва 24%. 

35% от анкетираните мислят, че съдебната система в тяхната държава е най-лоша в ЕС, а 25% - точно обратното. В Германия, Дания и Швеция над 50% смятат, че съдебната им система е по-добра, отколкото в останалите страни от ЕС. В другата крайност е България, където 71% са на мнение, че системата ни е най-лоша в ЕС. 

В 12 от страните поне половината от запитаните смятат, че съдът е справедлив. Най-висок е процентът в Холандия и Люксембург. На дъното пак е България - едва 27% очакват справедливи съдебни решения. Същият е процентът на българите, които смятат, че съдът е независим. По-големи песимисти от нас са само италианците - 22%, и естонците с 23%. 

На фона на тези данни България се откроява с висок процент на хората, които са готови да си търсят правата в съда, дори да има друг начин да решат проблема - 23%. В държави с много по-добро правосъдие като Финландия процентът е едва 2. Българите не са особено склонни на извънсъдебно споразумение - с такава нагласа са едва 21%. За разлика от нас останалите европейци са значително по-склонни да не се стига до съд - 89%. 

Европейците обаче не смятат, че законът се прилага еднакво за всички - 58% са песимисти. 57% от запитаните не са попадали в съда за последните 10 г., 17% са се съдили, а 1% са били в съд на друга държава от Евросъюза. 

66% от анкетираните смятат, че знаят как да намерят адвокат, но не са сигурни за процедурите в собствените им страни. У нас най-малко хора са наясно с правната система и процесите - 19%, докато в страни като Финландия и Словения положително са отговорили почти половината от запитаните.