Стартира 11-то издание на "Българската Коледа"

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви на 2 декември официалния старт на единадесетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", предаде БГНЕС. В 10.30 часа в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна – ИСУЛ" в София държавният глава ще обяви новата тема и ще представи акцентите на "Българската Коледа" през следващата година.

За да има по-малко деца с увредено зрение и слух, "Българска Коледа" кампания 2013/2014 г., си поставя за цел да подпомогне университетските и областните болници в страната, които имат изградени компетенции и ясна стратегия за подобрявана на ранната диагностика и активното съвременно лечение на тези заболявания, чрез подобряване на оборудването си и разширяване на компетентността на специалистите работещи в тях.

За да има по-малко деца с нарушен слух, е необходимо да бъдат закупени уреди за отоакустични емисии за всички неонатологии в областните болници, клиничен аудиометър за клиниките по УНГ в университетските болници в страната, операционен микроскоп и анастезиологичен апарат са нужни на операционния център в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".

При децата с увредено зрение целта на "Българската Коледа" през настъпващата година ще бъде да осигури видеоретиноскопи за осъществяване на скрининг на новородените във всеки областен град. Необходими са дигитални системи за очни изображения RetCam за университетските болници в Стара Загора и Плевен. В детските отделения на областните болници липсват апарати за диагностика и лечение на кривогледство и амблиопия. Искаме да закупим и портативни биомикроскопи за работа на мобилни екипи за труднодостъпни места. При голяма част от болните малчугани е необходима и оперативна намеса. Водещ център е детското очно отделение на Александровска болница, което се нуждае от анестезиолочична и реанимационна апаратура.

Помагайки за закупуването на тази апаратура, дарителите на "Българската Коледа" ще дадат възможност зрението и слуха на децата да бъде спасено, ще бъде дадена възможност на много семейства да се радват на щастливото детство на децата си, а на тези деца – да имат шанс да постигнат пълния си потенциал.