Запалиха най-голямата коледна "свещ" в света

Най-голямата в света коледна "свещ", включена в рекордите на Гинес, бе запалена снощи на коледния панаир в средновековния германски град Шлиц, в провинция Хесен, предаде ИТАР-ТАСС. В действителност "свещта" не е направена от восък. Като символ на приближаващото Рождество се използва централната кула на крепостта Хинтербург, споменава от историците за първи път през 1493 година. През последните 20 години в края на ноември - началото на декември тази кула винаги се покрива с червено платно, а на върха се монтират около 140 лампи, които образуват коносовидна форма, наподобявайки истински пламък.

Кулата е висока 36 метра и е една от основните забележителности на това градче. Заедно с лампите височината й става 42 метра. Впечатляващо е и червеното платно, което превръща кулата в червена свещ - почти 1,5 хиляди квадратни метра с тегло 160 килограма.

Освен това кулата има и панорамен пункт, от който се открива гледка към града с типичните ахверкови къщи в непосредствена близост до коледния панаир.