Как „голяма” любов по интернет те превръща във витринна проститутка?

Животът

29-11-2013, 13:06

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

48 жени са станали жертва на трафик на хора за 2013 г., две от тях са непълнолетни, отчете Районна прокуратура - Пловдив

Възможно ли е от виртуална среща в сайт за запознанства да започне най-големият ти кошмар още на 23 годишна възраст? Категорично отговорът е „да”.

Историята на 23-годишното момиче започва с любов по интернет с мъж на 37 години. Само след две седмици „влюбеният” настоява да се види с девойката. След срещата, той й предлага да заминат за Холандия, защото можел да намери работа и за двамата. Родителите й поставят условие, той да я вземе от родния й град. Преди заминаването, майка й се сеща да запише всички данни от личната му карта. В Холандия се оказва, че няма предварително уредена работа, а ухажорът всъщност е трафикант. С много бой, унижения и няколко изнасилвания той принуждава пленницата си да проституира. Първо на витрина в холандски град, но след като за ден „едва” 11- 12 клиента са платили, трафикантът се отказва. Започва да води девойката по адреси. 

Един ден момичето успява да измъкне ключ от къщата, в която е държана. Тайно изпраща съобщение на брат си. После бяга през прозореца и се свързва с българка, с която случайно си разменят телефоните в автобуса от България до Холандия. Сънародничката ни реагира мигновено и взима жертвата в дома си. Сигнализират в българското посолството в Холандия.

В крайна сметка трафикантът е задържан, а Районна прокуратура – Пловдив му повдига 5 обвинения. За част от тях е признат за невиновен. След протест на прокуратурата пред Окръжен съд, извършителят получава 9 години лишаване от свобода и 35 хиляди лева глоба. Оказва се, че е действал сам и не е част от канал за трафик на хора.

48 жени са станали жертва на трафик на хора за 2013 г., две от които непълнолетни, съобщи прокурор Анна Викова на вчерашната дискусия „Да поговорим открито за насилието срещу жените и момичетата”. Събитието бе част от кампанията „16 дни активност срещу насилието, основано на пола”, организирано от Зонта клуб – Пловдив и Фондация „Джендър алтернативи”. Инициативата ще продължи до 10 декември, когато е Денят за правата на човека

Домашното насилие бе другата основна тема по време на отворената дискусия. 380 заповеди за защита е издала полицията тази година, съобщи Адриан Пчеларов от МВР- Пловдив. Статистиката сочи, че 40 % от делата са прекратени вследствие на тормоз от насилника. „Факт е обаче, че 80 % от останалите се оказват с положителен финал за жертвата, която е устояла на атаките на насилника и той е наказан от съда”, обобщи адв. Кадиева. „Каквато й помощ да оказваме адвокати, психолози, социални работници, ако пострадалата от насилие иска да промени живота си, трябва да започне от себе си. От своето собствено отношение към нея самата”, заключи психологът към фондацията Яница Стоилова. Жертвите живеят с грешната представа, че за да бъдат достойни за обич, трябва да платят цената.