Енерго Про обеща по-високи сметки за ток

Новините

29-11-2013, 11:13

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Енергото: Очаквайте по-високи сметки!

Анализът показвал, че пуснат ли веднъж печките, абонатите повече не ги спирали до края на зимата

Температурите в началото на октомври са паднали със 7 градуса, което е завишило потреблението на ток с 15%. Това съобщиха на пресконференция от Енерго Про. Процентът завишение на консумираната енергия се разминава с по-рано обявения от тях."За периода 4 - 6 октомври 2013 потреблението в Североизточна България се е увеличило с около 21 %", обявиха от компанията на 8 октомври, ден след като вече нямаше и спомен от студа.

Въпреки, че октомври беше топъл и студените дни през него - с температурите около 10 градуса, бяха два от енергото са категорични, че пускали и не печките, ще плащаме повече. Електроразпределителното дружество е преценило, че 15-те процента завишение на консумацията ще се отрази основно на сметките на битовите абонати, защото промишлените потребители не се влияят от метеорологичните условия. Освен това анализът на Енерго Про показвал, че пуснат ли веднъж печките, абонатите повече не ги спирали до края на зимата.

Енерго Про продължават да настояват да се създаде държавен одитен орган. Когато те изнесат подобни прогнозни цифри и анализи, одитния орган ще потвърждава или отрича данните, за да не изглежда така че, дружествата предварително се оправдават за по високите сметки, които чакат клиентите им.

За два случая със огромни сметки за ток на двама случайно избрани абонати, разказаха още от енергото. В първия - клиентът се отоплявал изцяло на ток и през февруари миналата година, когато температурите бяха под нулата платил двойна сметка. Той обаче не е протестирал, тъй като знаел, че е потребил начислената му енергия. Във втория случай - клиента, която не се отоплява на ток и живее в къща получила с 60% по-висока сметка за ток. И това обаче си имало обяснение. Дори и да не се топлиш на ток, при толкова ниски температури, се консумирала повече енергия от уреди като бойлер, печка, миялна, пералня.

90 аварийни екипа на електродружеството работят във Варна. Единият е денонощен, а 12 са на повикване. В града авариите се отстранявали за времето между половин и три часа, обявиха от Енерго Про.