Кой е Главния - Цветанов, Флоров или някой друг?

Най-доброто от печата

29-11-2013, 06:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Главния разпоредил оперативното дело срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров да бъде прекратено

Кой е Главния? Това бе въпросът, който не получи отговор вчера при старта на първото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в Софийския градски съд.
Стана ясно, че Главния разпоредил оперативното дело срещу бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров да бъде прекратено и пратено в архивите. Това разказаха вчера двама свидетели, разпитани по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Вчера процесът срещу него стартира в Софийския градски съд. Цветанов е обвинен, че осуетил наказателно преследване срещу Тодоров. Написал шест пъти "Не!!!" върху искане за прилагане на СРС спрямо бившия шеф на антимафиотите и още двама разследвани с него за кражба, длъжностно престъпление и корупция. Цветанов отказал да разпореди прилагането на спецразузнавателните средства, въпреки че вече били разрешени от съдия. Според прокуратурата той не е имал право на това.
"Докато работих по оперативното дело срещу Орлин Тодоров по сигнал, че контактува с хора от криминалния контингент, бях извикан в Дирекция "Вътрешна сигурност" в София.
Беше в края на януари 2011 г. Там по необясними за мен причини зам.-директорът Павлин Коджахристов на висок тон ни каза да прекратим делото веднага. Държа се негативно, меко казано", обясни вчера Юри Божинов. По онова време той работел в сектор "Вътрешна сигурност" в Горна Оряховица.
"Коджахристов каза, че ще разформирова дирекцията заради това дело, ако не го приключим веднага, на момента. Да го махнем, все едно нямаме нищо общо с него. Каза, че ще имаме големи проблеми", добави Божинов. Той уточни, че Коджахристов настоял да се срещне с прокурора по разследването срещу Тодоров, за да разбере за "движението" на делото. Междувременно Божинов и колегите му, които работели по случая "Тодоров", получили забрана да ходят в Търново.
"Разпореждането беше да се крием от когото и да било там, за да нямаме проблеми с ръководството", каза той. Божинов не успя да се сети дали Коджахристов е споменал по чие разпореждане иска оперативното дело да се прекрати.
Когато съдът прочете показанията му от разследването обаче, стана ясно, че в тях е споменал, че заповедта е дошла от Главния. "Не знам кого имаше предвид под главния - уточни Божинов. - Останах много огорчен от поведението на Коджахристов, че вместо да ни похвали за добре свършената работа, ни направи за 2 стотинки. Убеждението ми беше, че някой не искаше да се работи по това дело. Това не беше натиск, а нещо, което за мен е необяснимо." Когато казал на Коджахристов какви доказателства са събрали, той постоянно казвал, че са несериозни. После споменал: "Добре, че Флоров е в болничен, защото не знам иначе какво щеше да стане."
Станимир Флоров по онова време бе шеф на ГДБОП. Той е кум на Цветанов и според запознати - близък приятел на Орлин Тодоров.
"През януари 2012 г. бях пенсиониран по причината, че работих по Тодоров", заключи накрая Божинов. По-рано той обясни, че докато протичала "нажежената" среща с Коджахристов, при тях влязъл шефът на Дирекция "Вътрешна сигурност" Румен Ганев, който разведрил обстановката.
Думите на Божинов бяха потвърдени и от колегата му Тони Тодоров, който присъствал на срещата.
"Аз попитах защо да прекратим проверката срещу Орлин Тодоров. Коджахристов ми каза: "Защото срещу него има образувани 2 досъдебни производства", разясни той.
Призован да се яви в съда вчера бе и самият Коджахристов. Той обаче депозирал молба, че не може да се яви заради заболяване.
Като свидетел беше разпитан шефът на Дирекция "Вътрешна сигурност" Румен Ганев. Пред съда той обясни, че разпореждането да се прекрати разработката е негово.
А причината - че според инструкцията на МВР, когато има разследване срещу служител, оперативното дело срещу него трябва да се спре. Дали той, Цветанов, Флоров или бившият премиер Бойко Борисов е Главния не стана ясно.
Самият Цветанов вчера отказа да дава обяснения. С особен интерес той изслушваше свидетелите и си водеше записки. По настояване на защитата му делото тръгна по съкратената процедура. Не защото призна вина обаче, а защото се съгласи да бъдат приобщени разпитите от разследването на по-голяма част от свидетелите, без да се явяват в съда. Пред магистратите обаче все пак показания ще дадат неколцина. Сред тях са бившият главсек на МВР Калин Георгиев и бившият шеф на СДОТО Цветан Иванов, който е обвиняем с Цветанов по делото за незаконно подслушване.
"Чухте ли името на г-н Цветанов? Нито един от свидетелите не спомена името му и не подкрепи обвинението", заяви адвокат Менко Менков. Той обясни, че "лекото скандалче" във "Вътрешна сигурност" няма нищо общо с натиск по случая "Тодоров".
След това припомни, че заповедта за прекратяване на делото е дошла от Румен Ганев.
"Мога да кажа, че никога при никакви обстоятелства не е коментирано да се предприемат действия за опъването на чадър над когото и да било. Никога не е оказвано въздействие, на който и да е служител или служба. Давал съм винаги пълна оперативна свобода", заяви Цветанов. Запитан защо тогава е сложил шест пъти "Не!!!", той заяви: "Смятам, че това е въпрос на отговори, които ще се дават в заседанието. Затова не бих могъл да ви дам отговор".
Междувременно вчера бившият шеф на митниците Ваньо Танов обясни пред Нова тв, че Флоров е сглобил записите за "Мишо Бирата". В записите се чуваше, че Борисов казва да не се закача Мишо Бирата, който произвежда пиво без лиценз.
Цацаров за жалбата на Цветанов до Страсбург:
Да не припомням защо България
бе осъдена по делото "Гуцанов"
След като бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, обяви, че съди държавата в Страсбург, защото е нарушила правото му да се счита за невинен до доказване на противното, главният прокурор Сотир Цацаров използва друго дело в Европейския съд за правата на човека, за да му напомни какво е правил, преди да застане на подсъдимата скамейка.
Става дума за делото на депутата от БСП Борислав Гуцанов, на когото държавата ще плати 40 000 евро заради изказвания на Цветанов. "Не искам да припомням мотивите на Европейския съд за правата на човека по делото "Гуцанов" относно точната личност, която в конкретния случай е нарушила презумпцията за невинност", каза Цацаров. А минути след коментара му прокуратурата публикува на сайта си решението за Гуцанов. В него може да се прочете, че Цветанов е погазил презумпцията за невинност. Това е станало, защото още преди социалистът да има обвинение, бившият министър го обявява за участник в престъпна схема.
Иначе г-н Цветанов, като всеки гражданин на тази страна може да подаде жалба в Страсбург, заключи главният прокурор.