Митрополит Николай сезира Цацаров

Животът

28-11-2013, 17:56

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Имало опити за отравяне на Галактион Старозагорски. Пловдивският владика настоява за разследване

Пловдивският митрополит Николай сезира главния прокурор Сотир Цацаров за твърденията, че се прави опит за покушение срещу събрата му Галактион Старозагорски.

Информацията беше изнесена от лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Днес на заседанието на синода Гавриил Ловчански потвърдил, че и до него е стигала информация за опит да бъде отровен Галактион, пише "Стандарт".

Писмото на дядо Николай до главния прокурор било внесено от архимандрит Арсений в Съдебната палата вчера.

"В качеството ми на митрополит на Българската православна църква съм искрено загрижен за моя събрат дядо Галактион и настоявам тези информации да бъдат проверени. Дядо Галактион е, слава Богу, жив и може да бъде проверено дали срещу неговия живот действително се извършва покушение, което евентуално да бъде предотвратено", пише в писмото си дядо Николай.

"В качеството ми и на гражданин Ви изпращам настоящия сигнал на основание чл. 204, ал. 1 от НПК, тъй като съм обществено задължен да информирам органите на реда, когато узная, че се извършва престъпление от общ характер", продължава пловдивският митрополит.

"Моля да разпоредите образуване на разследване, което да провери изнесените информации, както и да разпоредите други подходящи мерки, ако се установи действително, че се извършва такова престъпление", завършва митрополит Николай.

Нека Прокуратурата не се занимава с проблемите на Светата църква, това каза по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

"Слушах внимателно всичко, което се говореше сутринта, включително интервюта, включително - данни за конфликти с други духовници, но нека прокуратурата не се занимава с проблемите на Светата църква, като такива – това не е нейна територия", каза главният прокурор.

На въпрос дали ще бъде разпоредена нова проверка относно смъртта на митрополит Кирил, тъй като се появяват твърдения, че става дума за убийство, главният прокурор Сотир Цацаров отговори:

"Имаме един криминален случай. Не можем, в този случай, да работим със слухове за това, че някой е казал нещо на някого или че някой е казал, че друг е бил заплашен, или с интереси във църквата, за които имам определено мнение, но не е редно да ги коментирам".

По думите му прокуратурата работи с обективни данни и факти, а фактите са тези, които Варненската окръжна прокуратура е установила на базата на заключението от аутопсията. Тези данни констатират удавяне.

"Аз не съм лекар, ако някой от вас е лекар, може да даде заключение, което е различно от това на съдебно-медицинските експерти, и ще го помоля да ми го даде писмено", коментира Цацаров.

"Дали ще има нова проверка, не мога да кажа, ще преценя, след като ще разговарям с колегите от Варненската окръжна прокуратура", допълни Цацаров.

На въпрос дали ще бъдат разпитани лицата, които твърдят, че става въпрос за убийство, главният прокурор отговори:

"Тази сутрин самият д-р Константин Тренчев каза съвсем ясно в една от телевизиите, че е бил призован на разпит във Варненската прокуратура по повод сигнала, който беше отправен до мен".