ВАС връща делото "Юлен" за ново разглеждане

Региони

28-11-2013, 17:13

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

Седемчленният състав на ВАС връща делото за ново разглеждане от друг тричленен състав на ВАС

Седемчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени изцяло решението от май тази година, с което петчленен състав на ВАС обяви новия лифт в Банско в местността "Платото" на „Юлен“ за незаконен.
Седемчленният състав на ВАС връща делото за ново разглеждане от друг тричленен състав на ВАС от началото на съдебното производство. Решението на съда е от 27 ноември т.г.
През май т.г. петчленен състав на ВАС отмени решението на бившия министър на околната среда и водите Нона Караджова, с което през 2010 година бе разрешена подмяната на влек, тип паничка, с 4-седалков лифт, без да е необходима оценка на въздействието на околната среда (ОВОС).
Искането за отмяна на решението на петчленния състав на ВАС е от "Маренго трейдинг" ЕООД – дружество собственик на съоръжение влек тип "паничка", което е част от инвестиционното предложение. Четири седалковият лифт, изграден още през през 2011 година, получил е удостоверение за ползване от ДНСК и през същата е въведено в експлоатация.
Решението на петчленния състав за отмяна на решението на министъра на околната среда и водите е неблагоприятно за дружеството, тъй като нова процедура по ОВОС би преустановила инвестиционното предложение, което води до нарушаване на правнозащитимите му интереси.  Освен това като собственик на съоръжението дружеството е следвало да участва в производството още на първа инстанция като заинтересована страна, се посочва в мотивите към решението на седемчленния състав.