Г-н премиер, какво ще си купите с 4.50 лв.?

Кой унижи възрастните хора?

Тази сутрин в магазина възрастна жена с треперещи ръце посегна към парченце кашкавал, но го върна на щанда до другите продукти. След малко неволно я видях отново да разговаря с продавачката и случайно дочух въпроса й
«Извинете, имате ли имитиращ или растителен кашкавал? Много скъп стана животът, а 12 лв. е килограмът, малкото парченце е цели 4.50 лв.»...
Има традиции в далечната история, според които в някои племена, когато идвало време възрастен човек да си отиде от този свят, се криел надалеч, за да посрещне сам края си.

В 21 век обаче този сценарий ни е познат само от тъжните филми за умни домашни любимци - кучета, които наистина съзнателно или не, напускат стопаните си, когато усещат, че краят им идва.

Искат да бъдат далеч в този момент, вероятно, за да изживеят болката си сами.
В наши дни все повече млади хора търсят щастието си в чужбина, а българските китни селца остават пусти и празни.
В тях не се чува детски смях. Има само възрастни хора, забравени, самотни, бедни, но не по душа!
Кой забрави за възрастните хора? Промените на ГЕРБ и промените на БСП – прилики и разлики!
БСП помисли за възрастните хора?
От 1 януари 2014 до 30 юни 2014 година, пенсионерите с минимална пенсия ще получават, колкото са получавали досега -150 лева.

От 1 юли до края на следващата годината те ще получават 154,50 лв.

След обещанията за социална политика и прехваления от управляващите бюджет - пенсионерите ще получат увеличение с едва 4,50 лв.
Кой може да плати ток, вода, храна, лекарства с тези пари? Кой увеличи цените на тока, парно, лекарствата, храната...
Кабинетът на Орешарски въведе съществени промени и в разходните политики: запазване на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране на достигнатите нива от 2013 г. В закона се залага още възстановяване осъвременяването на пенсиите от 1 юли 2014 г. по т.нар. ”швейцарско правило”, като резултативно се увеличава максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 770 лв. на 840 лв.
Действията на БСП са популизъм и недомислица?
Резултатът ще бъде пагубен за всички настоящи и бъдещи пенсионери, които ще бъдат обречени на ниски пенсии?
Не измисли ли ГЕРБ “първата пенсионна реформа от 15 години насам“?
Реформите на ГЕРБ
Не по швейцарското правило - с половината от нарастването на осигурителния доход и половината от ръста на инфлацията, а само с темпа на инфлацията.
Тези реформи позволяваха да се увеличават социалните плащания без да се увеличава дефицитът в системата на Държавното обществено осигуряване. Според тях възрастта щеше да се вдига плавно за всички.
Същевременно от 2012 г. влезе в сила и гласуваното увеличение на необходимия осигурителен стаж с по четири месеца годишно до достигане на 37 години стаж за жените и 40 години стаж за мъжете през 2020 година.
Увеличение с една година щеше да има и за работещите при тежки условия от първа и втора категория труд. За тях възрастта също щеше да нараства от 2012 г. с по четири месеца годишно до достигането на 48 години за жените и 53 години за мъжете - от първа категория труд. За втора категория труд - 53 години за жените и 58 години за мъжете.
От началото на 2015 г. ранните пенсии на категорийните работници щяха да се изплащат от професионалните фондове според приетите през миналата година промени. Вдигаха се и годините за пенсия за хората, които имат не по-малко от 15 години трудов стаж, но не покриват условията за пенсиониране. Сега те могат да се пенсионират когато навършат 65 години, а от 2012 г. нужната възраст започва да се увеличава с по четири месеца годишно до достигането на 67 години.
Друга промяна предвиждаше през 2017 г. да има увеличение на тежестта на всяка година стаж от 1.1% на 1.2% при изчисляване на пенсиите само за новите пенсии, но не и за старите.
 Освен това от 1 януари 2014 г. пада таванът за новоотпуснатите пенсии.Според тези реформи се очакваше  през 2020 година икономиите да бъдат в размер на 6 млрд. лева
Бюджетът на НОИ щеше бъде балансиран през 2017-2018 и до 2040 година дефицитът ще бъде съществено намален, в малки, поносими граници, ако начертаният план се изпълняваше.