Българската православна църква няма нужда от свой „Делян Пеевски”

Вярваме, че на 15 декември съвестта, разумът и страхът Божи ще надделеят, заявяват от инициативен комитет за „Чистота в Българската Православна църква”

Благодарност към Св. Синод за взетото решение за касиране на епархийския избор за Варненски и Вликопреславски митрополит, изразяват от инициативен комитет за „Чистота в Българската Православна църква”. „Оттук нататък считаме, че избирането на който и да било от компрометираните пред обществото епископи, и евентуалното преповтаряне на резултатите от първия опорочен, и вече бламиран вот, би било срамен шамар не само за нашата епархия, но и за самия Св. Синод. Такъв вот ще дискредитира съответните епархийски избиратели, които ще вървят вече не само против волята на народа Божи в епархията, но и против църковното свещеноначалие – с което само ще докажат, че са били манипулирани и ще утежнят своето положение. Подобен развой би предизвикал нова много по-остра морална криза с непредвидими последици не само във Варненска и Великопреславска епархия, но и в цялата Българска Православна Църква, която няма нужда от свой „Делян Пеевски”“, пише още в документа. 

Според инициативния комитет са възникнали многобройни и основателни съмнения за грубо манипулиране на изборите в полза на еп. Борис. „Част от епархийските избиратели може да бъдат корумпирани (с пари и по други начини) и корупцията може да бъде ловко прикрита, но щом Божият народ решително се разграничава от вота на епархийските избиратели, тогава дори ако привидно е спазена буквата на Устава, то напълно се подменя неговият дух. А знайно е, че „буквата убива, а духът животвори“, заявават от „Чистота в Българската Православна църква” и благодарят на всички, които са ги подкрепили.