Антикорупционната комисия привика Борисов

Най-доброто от печата

28-11-2013, 05:59

Снимка:

Преса

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Комисията разполага с два сигнала от лидера на "България без цензура" Николай Бареков

Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси ще изслушва бившия премиер Бойко Борисов, бившия здравен министър Десислава Атанасова и съпруга й Красимир Атанасов. Това е предвидено в дневния ред на комисията. 

В комисията има два сигнала на лидера на движението "България без цензура" Николай Бареков срещу депутата от ГЕРБ Бойко Борисов. Единият сигнал е свързан с неговото участие в офшорна фирма, която не е закрита и извършва дейност, през сметките й преминават пари. Вторият сигнал е за конфликт на интереси. Борисов е бил съдружник във фирма, докато е бил главен секретар на МВР и кмет на София.

На последното си заседание комисията реши да възложи Сметната палата да провери истинността на декларациите за имущество на бившият премиер. Проверката трябва да обхване периода откакто Борисов е бил главен секретар на МВР досега. Още на това заседание депутати от ГЕРБ казаха, че Борисов държи истината да излезе наяве и ще окаже пълно съдействие. Те обявиха, че лидерът на партията лично е поискал документи от адвокатската кантора, обслужвала тази фирма, и всички заинтересовани страни, и на следващото заседание ще ги предостави. На следващия ден народни представители от ГЕРБ внесоха в комисията документи, доказващи липсата на конфликт на интереси на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Те доказват, че офшорната фирма в Кипър, в която Бойко Борисов е имал участие, е открита през 1991 година и е закрита през 1999 година. Така на практика, според тях, участието на Борисов в нея се прекратява. Документите са от Търговския регистър на Кипър.

На последното си заседание Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси разгледа и сигнал по отношение на депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова и реши още тогава да покани и нея и съпругът й за изслушване. Те отговарят на въпрос за сигнал за обществени поръчки и както и кметовете на Враца и Русе от времето, когато са правени тези поръчки.