Имотни оценки може да блокират събирането на дългове

Най-доброто от печата

28-11-2013, 05:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Съдебните изпълнители настояват да се въведат незабавно електронните запори

Има реална опасност събирането на дългове у нас да блокира, ако бъде приета идея, която от няколко дни активно лансира представител на ръководството на БСП. Става дума за предложението, огласено от председателя на Съвета по парична политика в ръководството на БСП Георги Тодоров, оценките на имотите, които съдебните изпълнители продават на търг, да може да се обжалват в съда. То иронично бе подкрепено дори от Камарата на частните съдебни изпълнители. А от парламентарната група на левицата засега се въздържат да го коментират.

На пръв поглед сложната юридическа процедура може пряко да засегне цялата икономика. Ако бъде приета, ще се случи следното - след като е водил дълги години дела, за да докаже, че има да взема пари, и най-после е спечелил, кредиторът, вместо да получи своето, ще влиза в нова съдебна процедура. И това ще става само защото длъжникът не е съгласен, че жилището му, което ще бъде продадено на търг, не струва например 80 000 лв., а 85 000 лв. Правилото е, че изпълнителите обявяват имотите за продан с първоначална цена 75 на сто от пазарната оценка. Колко струват къщата или апартаментът определят вещи лица.

Фатално връщане назад

Колкото експерти има, толкова и различни оценки, винаги е възможно да има някакво разминаване, коментираха съдебни изпълнители пред "Труд". По думите им обаче важното е колко хора са проявили интерес към даден имот и колко са готови да платят, защото той може да бъде обявен на търг за един лев, но ако е атрактивен, при наддаването ще се постигне действителната му цена.

"И в момента всички имат интерес и работят за това имотът да се продаде на възможно най-висока цена", обясни пред "Труд" адвокат Александър Тонев от дружеството "Георгиева, Фитковски и Тонев". По думите му кредиторът иска чрез продажбата да получи най-голяма част от парите, които има да взема, длъжникът пък разчита цената да е висока, за да може да му остане някой лев, след като плати дълга си. Съдебният изпълнител също има интерес от висока цена, защото върху нея се начисляват таксите му.

"Възможността да се обжалват оценките ще доведе до това, че за вече доказан дълг ще започва ново дело, което при натовареността на съдилищата в София ще продължава поне 6 месеца. Ще се насрочват заседания, ще се изслушва експертиза, а може и две. Това не е изгодно не само за кредитора, който не може да си получи парите, но и за длъжника, защото докато тече делото за оценката, върху дълга се трупа лихва и накрая той може да нарасне драматично", обясни адвокатът.

Тонев припомни, че всичко това вече се е случило в България преди 2007 г., когато събирането на дългове у нас беше мисия невъзможна. "Да се върне обжалването на оценките би било крайно несполучливо, защото ще означава крачка назад към режим, който се е доказал като напълно неефективен и позволяваше на длъжника безкрайно да шиканира", заяви той.

Един създава лоши новини, друг ги носи

По повод на тези идеи Камарата на частните съдебни изпълнители излезе с остра позиция.

"Констатираме все по-настоятелни опити на влиятелни среди да прехвърлят върху нас отговорността за грешни икономически решения на граждани и бизнес, за срива на цените на имотния пазар, за отпускането на необезпечени кредити, както и на такива, при които обезпечението изобщо не покрива стойността на дълга, и в крайна сметка дори за тежкото икономическо положение в страната - негодува гилдията. - Съдебните изпълнители не създават лошите новини, те само ги носят."

Изпълнителите: Не сме оръдия на банките

Камарата предлага няколко стъпки, които ще подобрят събирането на дългове и ще намалят таксите им. С една от тях те за първи път се противопоставят на привилегията на банките да получават изпълнителен лист по т. нар. заповедно производство, при което не се налага да водят дело.

"Обвиняват ни публично, че сме извършвали "произвол", като изпълняваме задълженията си по заповедите в полза на банките, наричани сме техни "оръдия", без да се отчита, че нямаме право да избираме нито какъв акт изпълняваме, нито кредитора, в чиято полза е той", поясняват съдебните изпълнители. Те застават и зад идеята у нас да се въведе фалит на граждани и заявяват, че той може да е от полза за хората. 
Гилдията настоява да се въведат незабавно електронните запори, които трябваше да са факт от началото на годината. С тях блокирането на нечии сметки във всички банки у нас ще струва само 18 лв. В момента да се уведомят банките, че трябва да замразят сметките на длъжник, струва 540 лв. Тези пари плаща първо кредиторът, а след това се трупат на дълга.

Друго предложение на камарата е законът да стимулира банките да отпускат кредити на хора, които участват в търговете за имоти на длъжници.

Тя има и друга идея - да се сложи край на практиката за дълг от 500 лв. да се запорира и продава например кола за 15 000 лв. В момента кредиторът нарежда как изпълнителят да събере парите. Според камарата трябва да има пропорционалност между вещта, която се продава, и дълга. А имоти на граждани, които не са ипотекирани, да се продават само в краен случай.