19-годишна ражда в самолет, мислела, че е в шестия месец

Пътници помагат на момичето да роди, тя и детето са добре

На 14 ноември самолет на холандската авиокомпания KLM изпълнявал редовен полет от Амстердам до Калгари, когато от екипажа попитали дали на борда случайно има лекар. Оказало се, че 19-годишно бременно момиче изпитвало огромни болки и се било заключило в една от тоалетните на самолета. За нейно щастие на борда била канадката Ерин Съливан – бивша сестра в спешно отделение и настояща лекарка в болницата Виктория в Принц Албърт. На повикването се озовали още няколко сестри и един доктор, който поддържал връзка от пилотската кабина на огромния Еърбас А330 с акушер-гинеколог на земята.

„В момента, в която я погледнах, разбрах, че става нещо. Тя беше бледа, потеше се обилно и изглеждаше много уплашена”, казва Съливан пред Нешънал Поуст. Въпреки езиковата бариера, момичето успяло да обясни, че е бременно в шестия месец.

 „Помолих учтиво стюардесата да разчисти бизнес класата на самолета и заведох момичето като я настаних между два реда седалки най-отзад, защото беше най-широко”, обяснява Съливан. Така само няколко минути, след като сестрата взела медицинската чантичка и сложила чисти ръкавици, младото момиче родило без усложнения здраво момченце. Оказало се, че бременността е значително по-напреднала, отколкото смятала майката. Тъй като обаче нямало подходящ инструмент за срязване на пъпната връв, една от сестрите подходила доста креативно в напечената ситуация. Тя извадила една щипка, която ползвали на борда за затваряне на отворени пакети с чипс, и с нея докторът без проблеми извършил манипулацията. Оказало се, че тази сестра има стаж в Арктика, където често се налагало да използва за инструменти нетрадиционни прибори.               

Заради раждането, полетът бил отклонен и кацнал в Йелоунайф, където майката и бебето били отведени с линейка в болница. Едва след това самолетът продължил курса си към Калгари.