„Банско филм фест“ провъзгласи „Изкусителят К2“ за първото място

Американският филм "Изкусителят К2" спечели голямата награда от 13-ото издание на "Банско филм фест". 

Лентата на американците Дейв Олсън и Джейсън Рийд, показва приключенията и опасностите, които срещат алпинистите при опита си за изкачване на един от най-трудните и предизвикателни върхове в света.

Участие взимат световноизвестни алпинисти като Фабрицио Дзангрили и Герлинде Калтенбрунер, носител на приза "Изследовател на годината 2012" на National Geographic за изкачването й на всички 14 осемхилядника без използване на кислород и височинни носачи.

"Изкусителят К2" разказва за всичко преживяно, за рисковете и удовлетворението от изкачването на върха. В него са включени уникални кадри от 1909 г. от експедицията на херцога на област Абруци Луиджи Амедео ди Савоя, които придават исторически характер на филма. 75-минутната продукция търси и аналогия с експедициите от миналия век.

Специалната награда на журито беше отредена на испанския филм "Карим, не спирай!" по идея на Хесус Боске, а отличието за български филм отиде при  Цветан Симеонов и неговите  "Притихналите огнища" .

Наградата на Община Банско за филм, отразяващ бита и културата на планинарските народи, е за филма на френския режисьор Ерик Лапие "Хималаите – селце извън времето".

На Майк Дъглас от Канада беше връчена наградата за цялостна реализация в екстремни условия за филма "Изкушаващ страх".

В продължение на четири дни фестивалът превърна Банско в световна столица на планинарската култура, като с паралелни прожекции и нощно кино бяха показани над 110 филма от 27 страни от 5 континента. В допълнение към организацията имаше различни изложби, детска програма и работилница за катерачи.