Тренчев: Предсрочни избори са решението на кризата

Животът

27-11-2013, 16:08

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Председателят на КТ „Подкрепа” е бил разпитван в Пето Районно управление „Полиция” във връзка негов разговор с митрополит Кирил, който се е провел малко преди смъртта на владиката

„Политическата криза не може да бъде решена по друг начин, освен чрез предсрочни избори”, това заяви във Варна председателят на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. Тези избори обаче трябва да доведат до промяна на фундаментите, на които се крепи държавата, защото тя не работи добре, уточни Тренчев, цитиран от радио Варна. Според него, се обръща прекалено голямо внимание на отделни личности, а не на основните принципи, по които функционира държавата. В момента принципите не са добри, защото предполагат конфликт между институциите. Лидерът на КТ „Подкрепа” съобщи още, че синдикатът е сформирал екип от специалисти, които да изготвят проект за нова конституция. След като проектът бъде изготвен, ще бъде подложен на широка обществена дискусия.
Константин Тренчев е бил разпитван в Пето Районно управление „Полиция” във връзка негов разговор с митрополит Кирил, който се е провел малко преди смъртта на владиката, това съобщи самият Тренчев по време на срещата с медиите във Варна. В този разговор митрополитът е споделил, че е бил заплашван от Пловдивския митрополит Николай, който на четири очи, му казал, че ще го убие. Дядо Кирил е казал и, че негови приятели от службите за сигурност са го предупреждавали за готвено убийство. Константин Тренчев е подал сигнал за това до главния прокурор Сотир Цацаров, който е разпоредил проверка във връзка със заплахите. По време на вечерята, дядо Кирил е казал още, че някой трови митрополит Галактион и помолил Тренчев е да предупреди Старозагорския владика да се пази.
Председателят на КТ „Подкрепа” е посетил и В и К – Варна заради напрежението, породено от готвената смяна на управителя Валентин Вълканов. Тренчев напомни, че Вълканов е поел дружеството с десетки милиони левове загуба, а в момента то е на печалба. Според него, В и К е хроничен пример за управлението на българските предприятия, за това, че те се управляват безпринципно и с партийна намеса. Константин Тренчев подчерта, че икономическата ситуация в страната е много тежка, макар че това не се казва открито. Според него дефицитът в момента е около 700 милиона лева и за следващата година ще са необходими поне пет милиарда лева за да бъдат посрещнати неотложните плащания, информира още радио Варна.