Биг Бенд- Благоевград отбелязва 115 г. от рождението на Джордж Гершуин с концерт

Региони

27-11-2013, 15:58

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

С концерт-спектакъл в зала „Яворов” Биг Бенд- Благоевград ще отбележи утре от 18.30 часа 115 години от рождението на композитора Джордж Гершуин. Солистите Марияна Костова и Христина Палева ще припомнят на жители и гости на Благоевград едни от най- популярните песни и пиеси на Гершуин, сред които Summertime, The Man I love, Embraceable you, ' S Wonderful и други.
Американският композитор, пианист и диригент Джордж Гершуин е роден на 26 септември 1898 г. в Бруклин, Ню Йорк, в семейство от руски произход. Той композира както класическа музика, така и за Бродуей. Неговата работа е в диапазона от класическа музика до джаз. Считан е за основател на американския мюзикъл. Някои от неговите композиции в джаза стават стандарти и до днес се използват в музикалното образование.
По време на кратката си кариера (Гершуин умира на тридесет и осем години) създава 33 музикални пиеси за театър, 15 класически опери, 7 филм-мюзикъли (три от които са публикувани посмъртно) и повече от 700 незабравими песни, извлечени от мюзикълите, направени индивидуално или заедно с брат му Айра Гершуин, който пише текстовете. Почти всички тези песни са се превърнали в стандарти и с осъвременени аранжименти са използвани от певци и джаз музиканти като Луис Армстронг, Ела Фицджералд, Джуди Гарланд, Франк Синатра, Дженис Джоплин, Мадона и Стинг.