И германски градове се обявиха срещу българи и румънци

Германски градове молят канцлера Ангела Меркел да не допуска български и румънски имигранти, отбелязва британският „Дейли Експрес". Те предупреждават, че вече имат затруднения заради силно увеличение на емигранти от двете страни, а след 1 януари ограниченията за двете страни ще паднат.
16 германски града са помолили писмено Меркел за извънредна помощ, за да могат да се справят с очаквания емигрантски поток от България и Румъния. Твърдят, че има злоупотреба с правилата за свободно движение в ЕС. В писмото подчертават и притеснението си от румънски цигани, които нямат опит с западния начин на живот.
Дори сред градовете има и нарастване на крайнодесен екстремизъм и ксенофобия.
Гражданските лидери обаче не оспорват правото на източноевропейците да търсят работа и подчертават, че имигрантите помагат на икономиката.
Кметът на Дуйсбург Сорен Линк казва, че би било по-добре за Румъния и България да получат помощ за развитие, така че да не търсят по-добър живот на други места.
Най-много имигранти се насочват към Германия от Полша, след това от Румъния и България.
Междувременно британският премиер обещава да се приемат нови реформи за спиране на имигрантския поток. Камерън обявява мерки срещу така наречения „социален туризъм", подчертавайки, че имигрантите няма да могат да се възползват лесно от социалните помощи и предоставянето на социално жилище. Той обаче е притеснен от емигрантските нива от България и Румъния.
Британският премиер поставя под въпрос принципа за свободно движение в ЕС, подчертавайки, че това право не трябва да бъде „категорично".
Предлага бъдещето консервативно правителство след 2015 година да настоява за промени, които да ограничават имигрантския поток.
В интервю за Financial Times премиерът заявява, че Лейбъристите са направили голяма грешка като не са ограничили британския трудов пазар за присъединилите се 10 страни към ЕС през 2002 година. Той съобщава за серия от мерки:
- новите имигранти няма да могат да получават социални помощи първите три месеца;
- плащанията ще спрат след шест месеца, ако освен не са си намерили работа; условията за помощи ще се затегнат;
- новите имигранти няма да могат да кандидатстват за социално жилище;
- тези, които не работят ще бъдат изгонени от страната и няма да им се позволява да се връщат 12 месеца;
- глобите за работодатели, които не плащат минимална надница ще бъдат увеличени с четири пъти.