Българин осъди британския си работодател за расова обида

Българин осъди британския си работодател, печелейки дело за обида и расова дискриминация, съобщи БНТ

На 31 октомври 34-годишният Петко Георгиев от видинския град Грамада осъди работодателя си в Лондон за обида, дискриминация на расова основа и липса на писмен договор за работа.

Отхвърлят само иска му за неправомерно съкращение.

"Това, което според мен е провокирало това отношение, е, че аз съм единственият, който е чужденец и който може да преглътне част от такива подобни обиди, без да му опонира", твърди Петко.

Как започва всичко?

"Около една седмица след участията на Найджъл Фарадж по британските медии тогава бившият ми работодател и човек, отговорник за продажбите във фирмата, се изказаха в мое присъствие против българи, румънци и останалите източноевропейци. Аз по принцип избягвах да коментирам такива неща, но тогава не се стърпях и му опонирах и след около 4-5 дни те ми казаха, че ще има съкращения във фирмата и че аз ще съм избраният", разказа Петко.

"В моя конкретен случай мисля, че съдът беше естественият изход от ситуацията", коментира още потърпевшият.

Според изследване, публикувано във вестник "Дейли Мейл", през януари тази година има рязко спадане на исковите молби в съдилищата, разглеждащи трудово-правни въпроси и жалби във Великобритания. За периода от 2010 до 2012 г. те са намалели от 235 000 на 186 300. Обяснението е, че след рецесията заплатите намаляват, а работа е трудно да се намери. Не всеки би се решил на стъпката, предприета от Петко Георгиев.

"Моят съвет към всички българи, не само във Великобритания, е да си търсят правата. Тук повечето британци са широко скроени хора и те отчитат нашият принос към тяхното общество. Ние не източваме тяхната социална система, ние допринасяме" - категоричен е Петко.

Вчера темата бе подета отново след интервю с посланик Константин Димитров за вестник "Дейли Телеграф". Твърението му, че няма отказана работна виза за българи от 2007 г. и че наплив към Обединеното Кралство няма да има, тъй като който е искал да дойде и да работи, вече го е направил, предизвика реакция на правителствено ниво. И дебатът за заплахата за работните места на англичаните от българи и румънци се развихри с нова сила.

"Ние сме лесна мишена, от която те се възполват и не отчитат факта, че има тук поколения британци, които живеят на социални помощи и не работят. И те всъщност източват системата, не ние", уточнява още българинът.

Наближава 1 януари 2014 г. Тогава ще паднат ограниченията за работа на българи и румънци в много европейски страни, включително и Великобритания. Тази дата обаче е удобен повод за целенасочената негатива кампания в британските медии против гражданите на двете най-бедни страни в ЕС.