Зачестяват авариите, следва режим на тока?

Обезпокоени читатели алармират: студуваме на тъмно!

Кой ще осигурява ел. енергия на българите през зимата?

Прогнозите за рязко спадане на температурите и снегът разтревожиха все повече хора. След постоянно прекъсване на тока, жителите на с. Гара Лакатник, «Люлин», «Нови Искър» са изнервени и готови на крайни форми на протест. Обезпокоени читатели не спират да подават сигнали на редакционните ни телефони, разтревожени заради повишените си сметки за ток и съветите на ЧЕЗ да студуват, за да пестят. Потресени са и от предписанията на дружеството, ако хладилникът е над 10 - годишен да бъде заменен с нов, тъй като инвестицията можела да намали наполовина електроенергията. Звучи чудесно и в стил «Пари няма, ама действайте», а надеждата за по-ниски сметки е на път «да умре».

Изгорели компютри, телевизори и ел. уреди са само част от щетите, вследствие на постоянното прекъсване на ел. захранването.

Според източници от НЕК т. нар. задържане на цената на тока, на което хората дори все още не са свидетели, подлага дружеството на огромно натоварване. От там искат да прокарат идеята за скок на цената на тока още сега!

Ако токът не скочи с 30%, енергетиката изпада в колапс.

НЕК няма да има пари да поддържа мрежата.

Кабинетът Орешарски не казва точно как ще подобри живота на хората, но планира Националната електрическа компания да е в минус с 350 000 000 лева през 2014 г. заради неизплащане на дължимото към рудниците.

Освен до понижение на сметките, разумната консумация ще позволи да бъдат избегнати опасни претоварвания по мрежата в резултат на нарасналата употреба на отоплителни електроуреди, допълват от електроразпределителното дружество.

Дали обаче народът ще продължи битката за справедливост при цената на тока?  

Или ще разчита нещата да се оправят, като спазва важните предписания:

- да размразява месото като го оставя в хладилника от вечерта, вместо в микровълновата печка;

- да не употребява повече от два електроуреда за приготвянето на едно ястие;

- да не използва електрическата печка за всичко, при наличието на тостер, електрическа кана или тенджера под налягане...

Дори в ефира на Нова телевизия председателят на КНСБ Пламен Димитров попита през идващия зимен сезон кой ще осигурява ток на българите.

В момента ЕРП-та, водноелектрическите и топлоелектрическите централи /ТЕЦ и ВЕЦ/ не могат да функционират на пълни обороти, тъй като НЕК им дължи 3 милиарда лева и те не могат да се издължат на съоръженията под тях. Подобна е и съдбата с фотоволтаиците.