Контри - на работа при Орешарски?

Лицето на контрапротеста Нина Гергова стана законотворец в културата, за да регулира интереси за милиони

Това лице присъства стриктно на всеки митинг в подкрепа на кабинета, размахвайки плакати с изгодни за управляващите лозунги: «Искаме си Орешарски», «Оставка за президента», «Стойнев – президент». Нина Гергова е сред 60-те души, назначени в работна група, която трябва да направи проект с изменения и допълнения към Закона за културното наследство. В работната група достойно Гергова ще работи със съветници на министъра, експерти, хора от спецслужбите и прокурори. Относно пуктуационните грешки на някои от нейните плакати, тя е категорична, че бързо може да ги поправи.

Текстовете в Закона за културното наследство трябва да пазят безценни исторически обекти и предмети, да спират престъпните действия на иманяри и да пречат на трафика на антики и произведения на изкуството.

В разговор на контрите пред президентството Нина Гергова дори «трупа точки» допълнително, като се съгласява, че компетентността е изискване към всички, които пишат закони. Компетентността й се доказва и по думите й, че дори някой да не е подготвен, може да попрочете малко и да променя Закона. Според нея не са толкова сложни нещата, за да заемеш висок пост, особено, ако имаш общи познания по право, бюджет. Гергова твърди, че познава добре закона, който в момента пренаписва. Тя обаче се затруднява да отговори на въпроса въз основа на какво се извършва класификация на недвижими културни ценности.  

Нина Гергова отрича конфликт на интереси и твърди, че вече се е оттеглила от известната туристическа агенция, която е управлявала и с която е работила по европроекти. Търговският регистър обаче не знае за оттеглянето й. Справка показва, че Гергова все още е съдружник.

Оказва се, че контрапротестиращата е експерт не само по културни въпроси,  а по всички въпроси. Тя участва в бюджетна комисия, в икономическа комисия, в труд и социална политика и в културната, в обществените съвети при Орешарски и труд и социална политика.

Относно критериите, по които се извършва класификация, записани в четири точки, в чл. 45 от Закона, Нина Гергова не може да ги цитира, въпреки твърдението й, че е добре запозната с текстовете. Тя обяснява, че движимите културни ценности са картини, монети, ценности, просто трябва да се добавят и други. И този отговор е грешен - поне според закона, който Гергова променя.

На въпрос къде се съхранява декларационният акт и протоколът към него, когато става въпрос за недвижими вещи, тя отговаря, че има институция, по-скоро музей, а може би и институт, чието име не помни.

Сред назначените от министъра, които работят по закона, е и Стилиян Иванов - също лице от контрапротеста. Сред законотворците се срещат и имената на двама адвокати, които участват от името на Гражданска инициатива за нов закон за културното наследство. Изписвайки името на инициативата в мрежата, се стига до сайта на Федерацията по металдетектинг. Петима от членовете на тази федерация са подсъдими за трафик на антики, издават източници на bTV от прокуратурата.

Екипът на bTV настоява да обсъди спорните личности в състава на работната група с представител на Културното министерство. От пресцентъра обясняват, че зам.-министър Велислава Кръстева, която е и председател на въпросната работна група, заминава за Брюксел и обещават среща с нея, след като се върне.

Зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова не отговаря на въпроса дали е възможно човек да притежава такава експертиза, че да участва ефективно в бюджетна, в икономическа комисия, по труда и социалната политика и културна комисия, но обяснява, че не може да бъде наложен някакъв ограничителен признак, още по-малко по темата експертиза.

Другият участник в контрапротестите, Стилиян Иванов, представлява отново иницитивата за нов обществен договор, но заедно с нея и Фондация за подпомагане жертвите от престъпления и борба с корупцията. Връзката с паметниците на културата отново не е ясна.