Ледена епоха в кредитирането

Най-доброто от печата

26-11-2013, 06:26

Снимка:

Цвети Ангелова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Жилищните и потребителските заеми продължават да се свиват, ръстът на тези за бизнеса е около нулата

Свиването на жилищните и потребителските кредити продължава. Само фирмените заеми отчитат лек ръст, но и той е около нулата. Това показват данните на БНБ за кредитирането към края на октомври 2013 г. Спад има и при т.нар. лоши и преструктурирани кредити, както и в дела им.

Жилищни и потребителски заеми

Домакинствата продължават да ограничават и отлагат потребление, включително и взимане на заеми. През изминалия месец портфейлите от ипотечни и потребителски кредити отчитат поредно свиване както на месечна база (спрямо предходния месец), така и на годишна (спрямо същия период на миналата година). При ипотеките това е четвърти пореден месец, като допреди това в някои месеци се отбелязваха и ръстове.

Жилищните кредити бяха едни от устойчивите дълго време в кризата, като през първите три години задържаха ръста си на 2-3%, но впоследствие и при тях се усети цялостното отдръпване на домакинствата. Така в края на октомври обемът им се е свил до 8.795 млрд. лв. Спадовете не са фрапиращи, но все пак растежът им е под нулата. Годишният темп на свиване е 0.4% (32.7 млн. лв.), а на месечна база намаляват с 0.1% (13 млн. лв.). Потребителските кредити са 7.3 млрд. лв., като за месец са намалели с 0.09% (7.1 млн. лв.), а годишният им темп на свиване е 0.14% (10.2 млн. лв.), като те намаляват с по-ниски темпове в сравнение с ипотеките.

Свиването не означава липса изобщо на кредитиране, но обемът на новоотпуснатите кредити е по-нисък от този на погасяванията по съществуващи заеми, поради което крайният резултат е свиване на портфейла. За отлагане ползването на кредит освен неясната икономическа перспектива, безработица, ниво на работни заплати допълнително принос има и замръзването на нивата на лихвите. От няколко месеца няма ясно изразена посока на намаление, като нивата се задържат на достигнатите, а в някои случаи има и повишения.

Малко над нулата

Фирменото кредитиране продължава да показва все още малки ръстове, като някои месечни флуктуации са дори с по-големи стъпки, както през септември. Тези ръстове обаче остават единични в рамките на даден месец. Така през октомври нарастването на портфейла от кредити за бизнеса е с 41 млн. лв. (0.11%) при 237.3 млн. лв. през септември и свиване или двуцифрено покачване през предходните месеци. На годишна база фирменото кредитиране все още остава над нулата – 1.34% (465.7 млн. лв.) до 35.117 млрд. лв. Представители на банковия сектор коментират, че финансово стабилните фирми нямат проблем да получат кредитиране, но като цяло търсенето е ниско.

Свиването на лошите кредити

На този фон изглежда положително свиването и на портфейла от просрочия. Към края на октомври 2013 г. лошите и преструктурираните кредити са 9.782 млрд. лв. Спрямо предходния месец те са намалели с 0.2% (21.3 млн. лв.), а на годишна база се свиват с 2% (199.7 млн. лв.). Така и делът им в общия кредитен портфейл намалява, но с много малко спрямо предходния месец до 22.89%. Намаление в обемите просрочия има и в трите сегмента – фирмено, потребителско и жилищно кредитиране. Данни за това каква част са просрочията и каква част преструктурираните кредити няма.

От централната банка посочват, че информацията, публикувана за целите на паричната статистика, не показва и общия обем на класифицираните рискови експозиции, както и конкретния дял на необслужваните заеми (с просрочия над 90 дни). Източник на такава информация са публикуваните от БНБ на тримесечна база надзорни данни, според които към края на септември тази година обемът им достига 9.947 млрд. лв., а делът им в кредитния портфейл е 17.22%, като леко нараства спрямо този в края на юни. Необслужваните кредити продължават да забавят годишния си темп на растеж, като в края на септември той е 0.8%.