Драгомир Стойнев отлетя за САЩ като министър, а се върна рекламен агент

Най-доброто от печата

26-11-2013, 06:14

Снимка:

Архив "Сега"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нито един урок от епопеята АЕЦ „Белене“ не е научен, показват щедрите обещания за милиардни инвестиции в атомна и черна енергетика

Един презокеански полет превърна член на българското правителство в напорист рекламен агент на едрия американски бизнес. Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката, отлетя за САЩ, срещна се с енергийни гиганти и се върна в София със зашеметяващи новини. "Уестингхаус" ще строи у нас VII ядрен реактор и руските хилядници в "Козлодуй" ще се снабдят с американски брат от най-ново поколение, а "Дженерал Илектрик" ще изгради IX и X блок в ТЕЦ "Марица-изток 2", защото България има амбицията да развива въгледобива. "Ще предложа на МС да одобри започването на преговори с "Уестингхаус", обяви енергетичният министър. В неговата уста всичко изглежда толкова лесно, просто и логично.  

Само че не е.

Възторгът на нашия министър е обясним - за човек с неговия скромен професионален опит посещение в щабквартирата на компания от ранга на "Уестингхаус" несъмнено е вълнуващо събитие. Обаче радостта на Стойнев е така преждевременна и неуместна, че експертите вече пети ден неловко мълчат пред новините, долетели отвъд океана.

"Това е нашият реактор - АР 1000 на "Уестингхаус" - най-модерен, най-безопасен и направо прекрасен", обяви министърът на икономиката, едва слязъл от самолета. Като с наивна лекота прескочи конкурси, институции, процедури, "Евроатом", Еврокомисията и куп български и европейски закони. Явно някъде е прочел китайската мъдрост, че "Където има воля, има и път". Както се разбра, китайски ще е и първият работещ АР 1000. Той в момента се гради и планът е да влезе в действие догодина. Има общо 4 такива блока, всички в строеж - по два в Китай и в САЩ. С други думи рекламираната от Драгомир Стойнев технология е толкова нова, че още никъде не е доказала качествата си. Затова и не е ясно защо министърът ни толкова безрезервно я хвали.

Всъщност кой му даде мандат да преговаря с "Уестингхаус" за VII блок? Има ли изобщо такива правомощия?

На този етап България разполага черно на бяло единствено с "инвестиционно предложение" за изграждане на нова ядрена мощност - VII блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Става дума за предложение, не проект! То е изготвено от консорциума "Дикон - Аскона Инж." и предвижда два варианта за технологията на новата мощност: или хибрид с използване на готовия руски реактор за АЕЦ "Белене" и конвенционална турбинна част от друг доставчик, или съвсем нов реактор. И още нещо - реакторът трябва да е леководен с вода под налягане от трето поколение или трето поколение плюс и да е с инсталирана мощност от 1200 мегавата. Няма данни да е взето решение по това предложение.

Правителството, в което членува Драгомир Стойнев, охотно обяснява, че ще напише чисто нова енергийна стратегия. Хубаво, но след като я няма, как негов представител прецени, че България трябва да изгради нов реактор в "Козлодуй"?

При това май си имаме министър на енергетиката, който не е чел Закона за енергетиката, както и ред други важни закони. Иначе щеше да знае, че ядрена технология не се пазарува като костюм - канят те прелюбезно в известен марков магазин, показват ти най-новия модел и го взимаш, без да коментираш цената, понеже друг ще я плаща. Според Закона за енергетиката ресорният министър "определя необходимите нови мощности за производство на електрическа енергия и обнародва описа на необходимите нови мощности в "Държавен вестник". Това гласи чл. 4, ал 5 от ЗЕ. А според точка 2 на същия чл. 4 министърът "приема краткосрочни, средносрочни и дългосрочни общи прогнозни енергийни баланси на страната в съответствие с енергийната стратегия".

Къде са всички тези документи? Къде пише, че на България й трябва непременно и точно VII блок в Козлодуй, и то по американска технология? Кой какви енергийни баланси залага, не е ясно? Да сте прочели някъде черно на бяло графици и прогнози за това кога кои блокове на кои тецове ще се затварят, защото са стари и убийствени за околната среда? А ВЕИ-ата знаем ли как ще се развиват? Имаме ли яснота колко години ще живеят V и VI блок в "Козлодуй".

Ако козлодуйският реактор се появи в списъка на необходимите за енергийния ни баланс мощности, за изграждането му задължително ще трябва да има конкурс. Ако няма конкурс, ще е против българския закон, а Европейската комисия няма да закъснее да обяви наказателна процедура за неуважение към правилата на ЕС за честна конкуренция.

Ако пък не е е в списъка на необходимите, VII блок може да бъде построен и без конкурс - стига "Уестингхаус" или друг да реши да е инвеститор и да осигури финансирането. От изявите на министър Стойнев обаче не личи това да е желанието на щатската фирма. Тя просто иска да продаде технологията си на България

 

Пазарлъците за някакъв бъдещ американски реактор граничат с абсурда, при положение че България още няма дори идея какво ще прави с поръчания и вече изработен в Русия реактор за провалилата се АЕЦ "Белене".