Ранобудните студенти са на стълбите пред Ректората

Протестите на двете групи студенти са на фона на патронния празник на висшето училище

Протестиращи студенти са се събрали на стълбите пред Ректората, съобщава Фокус.

От едната страна на стълбите са контрапротестиращите студенти, които носят плакати с надписи: „Никога вече СУ във вериги!” и „Автономия за всички, а не диктатура на малцинството”. От другата страна са „Ранобудните” студенти, които носят също плакати, на които пише: „Образованието е най-мощното оръжие, което може да използваш, за да промениш света”, „Аз не съм учител, а будител”.

Протестите на двете групи студенти са на фона на патронния празник на висшето училище. Днес Софийският университет „Свети Климент Охридски" - за 125-ти път в историята си отбелязва патронния си празник.

Академическият съвет начело с ректора на СУ проф. Иван Илчев поднесе венец пред паметника на Св. Климент Охридски в 10:30 часа. Академичното тържество ще се проведе в аулата на ВУЗ-а от 11:00 часа. Приветствие ще произнесе пред присъстващите ректорът проф. Иван Илчев. Проф. Анастас Герджиков, заместник-ректор на СУ, ще произнесе академично слово на тема "Общественият договор и правото на съпротива".

Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2012 г. до 25 ноември 2013 г., както и с връчване на награда на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Ще бъдат връчени и годишните награди на Алма матер за учебната 2012/2013 г. по повод патронния празник.

Тържеството ще завърши с кратка музикална програма на преподаватели и студенти от Факултета по начална и предучилищна педагогика на СУ.
Заради празника "Ранобудните студенти" освободиха окупираната аула, за да се проведе в нея академично тържество.