Нови обещания за светло бъдеще в "Петрол холдинг"

Общество

25-11-2013, 10:30

Автор:

Румяна Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ершов победи, връща си "Петрол Холдинг" АД

Кирсан Илюмжинов предлага Юнал Лютфи за член на надзора на "Петрол" и стабилизиране на цялата група.

Варненският окръжен съд с решение позволи Търговският регистър да впише промени, с които Денис Ершов поема ръководството на "Петрол холдинг" и отпадна ключовата блокираща квота на ответната страна - Митко Събев.

Има дългосрочна стратегия за развитието на холдинга със стабилизирането му и инвестиции в него от над 100 млн. евро, каза Илюмжинов. Той е категоричен, че иска да смени изцяло и надзорния съвет на основния актив в групата на холдинга, а именно дистрибутора на горива "Петрол" АД.

По думите на Кирсан Илюмжинов сред новите членове са бившият зам.-председател на ДПC и депутат в няколко поредни парламента Юнал Лютфи, французинът Жан Франсоа Пенел и американският дипломат Майкъл Асари. Вече отправих предложения за бъдещ изпълнителен директор на "Петрол" и към мениджър от Shell - Сергей Гендич, и към мениджър от казахстанското "Казмунайгаз", собственик на румънската Rompetrol.

Предстои тази година да се свика общо събрание на "Петрол холдинг", на което да се направят промени в устава и в съвета на директорите. Промените в устава са по отношение на статута на акциите и се предвижда те да станат от налични в безналични.

По отношение на финансовото състояние на "Петрол холдинг" Илюмжинов поясни, че няма представа какво точно се случва в компанията, тъй като, макар и да придоби акциите на Ершов и Александър Мелник (общо 52.5% от капитала) през юни 2012 г., приключването на сделката е много трудно заради скандалите между акционерите. Въпреки това, Илюмжинов поясни, че ден по-рано се е срещал със собственика на КТБ Цветан Василев, за да обсъдят кредитите на групата.

Илюмжинов посочи, че двамата са уточнили редица параметри по задълженията на компанията с Цветан Василев и е обсъдено предложение по връщането на парите, тъй като Василев бил силно притеснен от възможността да си възстанови парите, които е дал на предишното ръководство на "Петрол холдинг".

Направено е писмено предложение как да бъдат връщани кредитите. Василев обаче поискал 100 млн. веднага в банката си, тъй като по думите му дълговете са повече дори от тази посочена сума. Аз му казах, че сме готови да работим по този въпрос, ако влизам в компанията и мога да осъществявам контрол над нея и заедно с другия акционер да погасяваме кредитите, обяснява Илюмжинов.

В същото време допълни, че според него основното, което Василев е искал да чуе, е , че не се готви обявявяваянето на фалит на компанията, а добросъвестно да бъдат погасявани кредитите, които са били дадени.

В същото време любопитно остава и случващото се с другата страна в битката - Митко Събев, който все още притежава 47.5% от "Петрол холдинг". Събев също губи пари, защото компанията не може да си плаща, а не може да привлече и инвеститор в този си вид, допълва Илюмжинов. На него обаче президентът на Калмикия е предложил да направят съвместна одиторска проверка на компанията. Направено е предложение за изкупуване и на неговия дял от 47.5%, но по оценката от одита. Ако не е съгласен да продаде дела си в компанията, му предлагам да купи моите 52.5%, защото смятам, че трябва да има само един собственик, убеден е Илюмжинов. Другият вариант за него е двете страни да теглят чоп или да си разделят компанията на части и да приключат отношенията си по приятелски.