157 фирми раздават бързи кредити

Най-доброто от печата

25-11-2013, 06:21

Снимка:

проф. Андрей Захариев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според проф. Андрей Захариев заради работата с малки числа и лихви се наблюдава лавинообразно нарастване на лихвената тежест за клиентите

Вече институциите, които се занимават с бързи кредити, са 157 - твърди проф. Андрей Захариев, преподавател по икономически науки в Стопанска академия ''Д. А. Ценов'' в град Свищов. По думите му, инициативата за включване в обхвата на поднадзорните лица или т. нар. дружества за бързи кредити, може би вече е закъсняла. Той допълни, че в момента по Закона за потребителския кредит в обхвата на регулация не попадат договорите за кредит с общ размер по-малък от 400 лева. Това от своя страна формира една нова пазарна ниша за този тип дребни кредити.

По думите на проф. Захариев именно заради работата с малки числа и лихви се наблюдава лавинообразно нарастване на лихвената тежест. Тя от своя страна се калкулира от въпросните фирми. ''Понякога дори и рекламата звучи така: ''Вземаш 400, връщаш 500'', но при положение, че това е за месец или два на годишна база лихвената тежест достига понякога и надминава 100%, което е нещо абсурдно и граничи с лихвените равнища от хиперинфлацията през 1996-1997'', отбеляза проф. Захариев. Той допълни, че в момента в регистъра на БНБ са включени 284 дружества – поднадзорни лица. От тях 257 са финансови дружества по Търговския закон, 26 - кредитни кооперации и Националния гаранционен фонд. ''Идеята на законодателя е въпросните установени 157 небанкови финансови институции, които иначе отпускат бързи кредити, да попаднат в обхвата на този поднадзорен механизъм, което автоматично означава, че БНБ ще упражнява банков надзор и чрез механизма на вписване в регистъра ще изисква от тях регулярна отчетност – тримесечни отчети, месечни отчети и др.'', допълни проф. Захариев. По думите му всичко това ще доведе до един търсен ефект – защита на потребителя и прекратяване на така наречената. практика на ''дребните букви'' и ''малкия шрифт''.