US инвазия в енергетиката

Най-доброто от печата

25-11-2013, 06:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Дженерал електрик" иска да построи два нови блока на площадката на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2"

Американската компания "Дженерал електрик" иска да построи два нови блока на площадката на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". Новината съобщи вчера икономическият министър Драгомир Стойнев само ден след като обяви, че планираният 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" ще се прави с реактор на американската компания "Уестингхаус".
"За мен е важно да продължаваме да имаме производство на електроенергия чрез въглища, затова приех това предложение, което означава, че стартираме преговори и с "Дженерал електрик" за изграждане на 9-и и 10-и блок на площадката на ТЕЦ "Марица-изток 2", каза пред БНР Стойнев.
От думите му стана ясно още, че България ще получава ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" и от САЩ, и от Русия. Сегашните два блока ще продължат да се снабдяват с уран от Москва и след удължаването на живота им, а новият ще работи с американско гориво, тъй като технологията ще е от САЩ.
"Няма защо някой да ревнува, или да не ревнува - мен ме интересува най-голямата ефективност и най-голямата печалба, която ще донесат тези технологии за българската държава и съответно за българската икономика", заяви Стойнев.
Подготовката за строеж на още два блока в единствената държавна ТЕЦ в "Марица-изток" започна при правителството на ГЕРБ. През септември 2012 г. беше създадено ново дружество към ТЕЦ "Марица-изток 2", което да се занимава с изграждането на 9-и и 10-и блок.
Идеята беше към него да бъдат прехвърлени и двата най-прясно модернизирани блока от съществуващите общо осем и след това 49% от компанията да бъде приватизирана.
До средата на 2013 г. държавната ТЕЦ е прехвърлила на новото дружество близо 350 000 лева за получаване на необходимите лицензии от енергийния регулатор, показва отчетът на дружеството. ДКЕВР обаче е отхвърлила идеята през юли, защото тя не е подплатена финансово и физически, показва решение на регулатора.
Експерти: Добре, но защо по този начин?
Американският реактор АП 1000 е добър, но се избира по непрофесионален начин, смятат експертите, до които се допита "Труд".
"Познавам реактора АП 1000 и мога да кажа, че е много добър", каза енергийният експерт Иван Хиновски. По думите му обаче, преди да се направи избор, първо Електроенергийният системен оператор трябва да направи разчет какви ще са нуждите от ток на България. След това трябва да се направи анализ на всички алтернативни проекти и тяхната цена и едва тогава да се пристъпи към избор на технология.
Предимство на американския начин на работа е и гаранцията за "надхвърляне на цената", така че ако проектът се оскъпи, България ще получи компенсация, обясни Хиновски.
Атанас Тасев пък изтъкна затруднението от наличието на реактори с различни технологии - и руска, и американска, в една централа.
"Бих го сравнил с пълен гараж със скъпи автомобили. Ако те са от различни марки, съответно и поддържката им ще бъде по-скъпа. Смятам, че такава ще и ситуацията с АЕЦ "Козлодуй", където имаме два работещи на руско гориво блокове и един бъдещ с американско."
Тасев допълни, че не вижда нищо лошо в изграждането на седми блок с американски реактор, но преди това е добре да се направи анализ на последствията.
Не закъсняха и политическите коментари.
Бившият президент Георги Първанов препоръча заедно с проекта за нов блок в "Козлодуй" България да пришпори и този за "Белене". АЕЦ "Белене" е много по-напред и строителството не търпи отлагане, заяви в Русе Първанов.
"Можем да строим и двете мощности, без това да изисква някаква алтернативност и без да се налага да избираме между двамата големи братя", подчерта бившият държавен глава.
БСП водят непрозрачна политика и обществото не е информирано за намеренията им, които често са разнопосочни, коментира лидерът на ДБГ Меглена Кунева. Лидерът на ДСБ Радан Кънев беше категоричен, че строителството на ядрена централа е невъзможно без дебати в обществото:
"Да се подкрепи подобен проект без дебати, защото някой отишъл във Вашингтон и решил да се подмаже, не е възможно."
Ядрени прилики и разлики
Основната разлика между американския реактор АП 1000 и руския ВВЕР 1000, който трябваше да бъде поставен в АЕЦ "Белене", е начинът на защита, обясниха пред "Труд" от Българския енергиен форум.
Трудно е да се прави сравнение между двете мощности, защото американският е от по-ново поколение, каквото е разработено и от руските технолози, но след конкурса за втората атомна в България.
И двете съоръжения - АП 1000 и ВВЕР 1000, имат т.нар. пасивна защита, при която не е необходимо допълнително енергийно захранване за охлаждане на мощността при авария.
Разликата е, че тази на американския реактор е достатъчна да го поддържа 7 дни, а на руския - между 24 и 48 часа. Подобни реактори с пасивна защита се разработват от "Хитачи" и "Мицубиши", както и от "Арева".
Друга разлика е, че реакторът на "Уестингхаус" е правен за сеизмично по-активни райони и блокът е по-малък, за да е по-устойчив на трусове. Американският реактор изгаря горивото средно с 30% повече, тоест използва по-голяма част от ядрения ресурс в сравнение с руския модел.
Целта на "Уестингхаус" е да сведат участието на оператора на блока до минимум. През повечето време работещите в контролната зала само наблюдават процесите. Според ядрената статистика до момента около 90% от авариите се дължат именно на човешка грешка.
Двата реактора обаче си приличат по цената - средно по 3-4 млн. евро на 1 киловат, или общо около 4 млрд. евро.