Кабинетът Орешарски – "троянският кон" на Русия в Европа

Кой наруши Закона заради "Южен поток"?

Каквото поискаха руснаците, това изпълни правителството, като наруши собствените си постижения от 2008 година за"Южен поток".

Твърде вероятно е без гаранции за проекта и без да е ясно какви документи са подписани,  България никога да не получи дивиденти. Българската позиция не е защитена, завишава се стойността с манипулиран търг, а с липсата на гаранции, се намаляват очакваните приходи.

Любопитен е фактът, че управляващите нарушиха Междуправителствено споразумение, подписано от техен човек - Петър Димитров и ратифицирано от 40 – то Народно събрание през 2008 година. Кой наруши Закона? Кой има интерес от бавенето на обществената поръчка и защо тя не започна още през август или септември, а сега предстои да бъде и обновена? Кой твърди, че лихвата е регламентирана и кой определи стойността на"Южен поток" след като нищо не видяхме черно на бяло, а и не беше разрешено да се задават въпроси в Министерския съвет след изказванията на Стойнев и Милер? Кой удължи срока за изплащане на взетите пари – от 15 на 22 години?

И ако тълкуваме думите на Орешарски, че по време на предишното правителство е имало риск 15 години да не се получава нито лев от експлоатацията на газопровода, то фактите сега явно са такива – към тях можем да добавим още 7 години. А освен това, при по-дълъг период на откупуване на проекта ще се натрупа значително по-голяма лихва!

Манипулираният търг

Простичък пример - магистрала „Тракия” е проект на стойност 300 млн. лв. В обществената поръчка за изпълнението се явяват 17 компании  и то публично, като срокът за кандидатстване е 2-3 месеца. Да помислим върху затъмнението около обществената поръчка с подозрения за предрешен победител около „Южен поток”, чиято стойност е над 20пъти по-висока - 7 млрд. лв.Конкурсът за избор на основния строител на българската част от газопровода е прекратен и ще бъде започнат отначало. Официалната причина е искане на няколко от кандидатите, които не са доволни от краткия срок за подготвяне на заявленията. Истинската причина вероятно е във втория търг пътят да бъде разчистен за определен кандидат. Съмнението се задълбочава и от факта, че според строителния график на газопровода доставката на материали и изграждането трябва да започнат още през декември, което означава, че в новия търг няма да има дори и 2 седмици за кандидатстване.
Кой припозна "Стройтрансгаз" като предрешен победител?

Как Орешарски определи цената на проекта - 3.5 млрд. евро, след като проектантът при предишния кабинет изчисли – 3.2 млрд. евро. При това проектантът винаги се презастрахова с по-високи количества, цени, резерв за непредвидени работи, за да може накрая сметката му да е правилна. Цената ли договориха Орешарски и Милер? Цената, която в нормалния свят се определя от прозрачни тръжни процедури? Нищо не видяхме от двете подписани споразумения! Кой каза, че България печели от гратисния 5 – годишен период без лихва и няма да се окаже, че задълженията се трупат? Как така хем приходите ще са 715 млн. евро на година, хем за 30 години ще са 2.3 млрд. евро?

Липсващите приходи

Подписаното през 2008 г. Междуправителствено споразумение дава 100 % гаранция за приходите за България. Управляващите обаче доброволно се отказаха от 50% от гарантираните приходи под благовидния предлог за спазване на европейските правила. Тоест можем да кажем, че вече сме загубили 50% от гарантираните приходи. Остава да се надяваме да има 70, 80% запълняемост на тръбата, за да има приходи. Аналогични газопроводи обаче са запълнени едва на 50%. Кой печели от липсата на гаранции за приходите за България? Русия!

Има логика за поевтиняване на газта у нас, скъсява се трасето, но това не означава автоматично предоговаряне на условията в договора за доставка. Вкарваме този газ от Варна от Паша дере към Провадия, губим 90 км. транзит, които взимаме в момента, тъй като газа влизаха от северната граница по трасе, което отдавна се е изплатило и ние само печелим от него. Тези 90 км. как ще бъдат компенсирани? Това са приходи от над 20 млн. на година. Гарантирани до 2030 г. или над 300 млн. за периода 2015 – 2030 г.

"Троянският кон" на Европа

Обиждаме се като ни наричат «троянския кон» на Русия в Европа. Няма защо. " Южен поток" се строи, за да се «извиват ръцете» на Украйна, която плаща най - скъпата газ в Европа, а е най-близо. България нито съгласува действията си с ЕС, нито защитава националния си интерес в проекта"Южен поток". С две думи, управляващите се държат като генерал губернатори на руска република, а не като пълноправни членове на ЕС.