Зимбабве гони чуждите инвеститори

Чужденците, собственици на дребен и едър бизнес в Зимбабве, рискуват да бъдат арестувани, ако продължат да работят, след като мине срокът, в който трябва да предадат бизнеса си на местни жители, предаде Ал-Джазира.

Това налага Закона за защита на местното население и на икономическите възможности, приет от правителството. Законът добави фризьори, козметични салони, пекарни, агенциите по заетостта и мелниците към списъка на тези, които могат да бъдат преследвани, ако не се съобразяват с новите мерки.

В текста се споменават селското стопанство, транспорта, имотни агенции, тютюневи индустрии, рекламни агенции, преработката на мляко и местните изкуства и занаяти като запазени сектори на икономиката.

"Имам честта да потвърдя, че някои чужди лица са все още работещи в запазените секторите и имат краен срок в продължение до 1 януари за тях, за да се съобразят с изискването да се откажат от своите стопанства в този сектор", каза министърът на младежта и икономиката Магосвонгве.

През август миналата година Мугабе, президент на Зимбабве, заплаши да експулсира чуждестранните предприятия, в опит да намали определена от него "намеса на Запада" в политиката на страната от 1980 г. насам, когато страната получи независимост от Великобритания.