Интернет търсачките водят до отслабване на паметта

Животът

24-11-2013, 12:19

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Интернет се превръща в част от познавателните им сетива

Използванто на смартфони и интернет търсачки дава достъп до огромни масиви от информация в рамките на секунди. Проверяването на факти обаче води до отслабване на паметта, която започва да се осланя на компютрите, пише The Telegraph, цитиран от factor-news.net. Научни изследвания са установили, че хората са запомняли по-бързо факти, показани им на компютър, ако знаят, че ще бъдат изтрити веднага. Участниците, които са смятали, че информацията е сигурно съхранена са били склонни да я забравят. И на двете групи хора е била дадена задача да запомнят това, което виждат.
 Авторите на изследването Даниел Уегнър, професор по психолигия в Харвардския университет, и Адриан Уард, изследовател в Университета на Колорадо, пишат в публикацията си, че „използването на Google дава на хората усещането, че интернет се превръща в част от познавателните им сетива. Прехвърляме спомени към „облака” със същата готовност, с която бихме го направили към член на семейството, приятел или любим.”

Учените са извършили и тестове, при които са задавали въпроси от обща култура, като на едната група участници е бил предоставен достъп до интернет търсачка, а другата е трябвало да разчита на собствените си познания. Оказало се, че хората, които са ползвали Google са имали по-високо мнение за собствената си интелигентност след теста, възприемайки търсачката по-скоро като част от собствения си мозък, отколкото като външно средство, от което са се възползвали.