И "кръгът Първанов" подкрепя предсрочни парламентарни избори

Двама политици, смятани за близки до кръга на президента (2002-2012 г.) Георги Първанов - евродепутатът Ивайло Калфин и бившият депутат Румен Петков, вчера се изказаха в подкрепа на предсрочни парламентарни избори, пише trud.bg. Петков бе категоричен, Калфин - дипломатичен.

Причините да трябва да се направят парламентарни избори сега са две. И от гледна точка на постигането на стабилност, и от гледна точка на излизането на БСП от окопа и от загражденията", коментира пред агенция "Фокус" Р.Петков. Той посочи, че според актуалните социологически данни БСП води. Според Петков, ако левицата предложи диалог на останалите политически сили с пет приоритета, около които всички да се обединят, и с конкретна дата за избори, съобразена с времето, за което те могат да бъдат изпълнени, ще бъде в силна активна позиция.

"Не протестите, а нестабилността на парламента, зависим от волята на Волен Сидеров, скъсяват живота на правителството и може да доведат до предсрочни избори", обяви във Варна Ивайло Калфин.

"Народното събрание в момента работи без ясни критерии. Иска ми се БСП да не следва, а да води ситуацията. Когато имаш какво да казваш на хората, не те е страх от избори. За жалост обаче тази моя позиция не се споделя от ръководството на партията", не спести критики към своите Калфин.

Той добави, че в момента страната ни е в извънредна ситуация заради наплива на бежанци от Сирия. "От две години върховният комисариат по бежанците към ООН ни предупреждава, а ние чак сега започваме да правим ограждения по границата с Турция. И е редно да се запитаме защо наличните преди огради бяха премахнати", продължи Калфин.

Според него ЕС може да помогне по два начина: като убеди Турция да подпише спогодба за реадмисия и като осигури средства за изграждане на повече бежански лагери близо до границите на Сирия.