За 80% от висшистите ползата от вузовете е само дипломата

Най-доброто от печата

23-11-2013, 08:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

2/3 от специалистите в ключови за икономиката дейности нямат никакви практически умения

Вузовете бълват неподготвени за истинския живот кадри. Почти 81% от завършилите инженери, IT специалисти и финансисти признават, че им се налага да се обучават наново още от първия работен ден. За 41% проблемът е, че излизат от университетите без никакви практически умения. 29 процента не откриват връзка между програмите за обучение и реалните изисквания на бизнеса за конкретното работно място, а други 19 на сто не познават техниките и технологиите, използвани в практиката. Шокиращите данни са от изследване на Българската стопанска камара сред специалисти в ключови за икономиката ни дейности.

"Само 15% от анкетираните твърдят, че подготовката им съответства на потребностите на практиката", обяви Томчо Томов от БСК по време на дебат за младежката безработица и липсата на ключови умения сред младите. Всеки четвърти от младежите признава, че когато започне работа, има нужда да изучава новите технологии, а на всеки пети му се налага да усвоява наново нормативната уредба. Ако не правят нищо за подобряване на професионалната си квалификация, финансистите губят уменията си след 9 г., инженерите след 7, а IT специалистите още след 4. "Макар че при тях много често още докато завършат обучението си, вече нещата са остарели", коментира Томов.

Изследването показва, че на младите им липсват умения за работа в екип, да защитават позициите си, да са инициативни, да носят отговорност, да решават проблеми, да работят под напрежение и да управляват времето си. Макар че са израснали в компютърната ера, те не умеят да използват компютъра за работа, да си служат със специализиран софтуер, масово не знаят втори език, не могат да работят със стандарти и нормативни документи. На практика ползата от вузовете у нас се оказва само дипломата за висше образование.

--------БЕЗ РЕШЕНИЕ

Докато държавата очаква бизнесът да си поръчва кадри и да плаща за тях, работодателите твърдят, че той и сега финансира обучението, и то на всички висшисти чрез данъците, които плаща. "Но нека държавата да каже колко пъти е върнала план-прием на университетите заради факта, че той не отговаря на нуждите на икономиката. В България не знаем какви кадри ще са ни необходими в следващите 5-10 г. И не може да се очаква бизнесът да каже това", обясни Томов.