Изобретателят на световната мрежа: Шпионирането в интернет е заплаха за демокрацията

Най-доброто от печата

23-11-2013, 07:58

Снимка:

Преса

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Смелите мерки вече са от съществено значение за гарантиране на спазването на нашите основни права за личен живот и свобода на мненията в интернет", смята Тим Бърнърс-Лий, който създаде интернет на Коледа през 1990 г.

Британецът Тим Бърнърс-Лий, основен изобретател на световната мрежа, заяви, че "цензурираният и наблюдаван" интернет е заплаха за демокрацията. "Интернет и социалните мрежи все повече окуражават хората да се организират, да действат и да изваждат на бял свят престъпленията, извършвани в четирите краища на света. Това е заплаха за някои правителства и води до нарастване на наблюдението и на цензурата, което заплашва на свой ред бъдещето на демокрацията", заяви 58-годишният британец, който създаде интернет на Коледа през 1990 г.

"Смелите мерки вече са от съществено значение за гарантиране на спазването на нашите основни права за личен живот и свобода на мненията в интернет", допълни той при представянето на "Уеб индекса", измерващ растежа, полезността и въздействието на интернет върху хората и държавите. На първо място в тази класация е Швеция, следвана от Норвегия. Въпреки критиките в последно време за нарушаването на правото на личен живот, породени от разкритията на Едуард Сноудън, Великобритания и САЩ заемат трето и четвърто място в класацията благодарение на критерии като "наличност на уместно съдържание" и "политическо въздействие''.

САЩ обаче слизат с две места в индекса заради слабото представяне в областта на спазването на личния живот на интернет потребителите, което е недостатъчно защитавано от значителното електронно наблюдение. Сред бурно развиващите се страни на първо място е Мексико, следвано от Колумбия, Бразилия, Коста Рика и Южна Африка. Филипините са на първо място сред развиващите се страни.